Witam, poszukuje wszelkich informacji dotyczaycyh Gear Reducer'a - potrzebne wyliczenia, sposob zaprojektowania etc. Materialy potrzebne na PKM'y - niestety, wykladowca i cwiczeniowca zamiast gadac o reducerach, to mowi o helikopterach :]
Z gory dziekuje za pomoc.
Gear Reducer
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
no popatrz
zamiast o reducerach wykładowca gada o helicopters-ach: Apache, Komanche, Hind itp ... znamy to, znamy z wykładów hehe
Od kół zębatych to specjalista w Polsce jest O`Hendushko, od reducerów to jak kolega wyżej napisał bracia Kurmaz - nie wiem jak to nazwisko sie pisze po angielsku
Pozdrawiam
bye
aż kurcze.....wpisze sobie do CV, że Gear Reducers projektowałem kilka razy

Od kół zębatych to specjalista w Polsce jest O`Hendushko, od reducerów to jak kolega wyżej napisał bracia Kurmaz - nie wiem jak to nazwisko sie pisze po angielsku
Pozdrawiam
bye
aż kurcze.....wpisze sobie do CV, że Gear Reducers projektowałem kilka razy
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Co do obliczeń wałów musiał byś sięgnąć do jakiś pozycji literaturowych dotyczących wytrzymałości materiałów. W której ze wspomnianych książek musisz znaleźć w jaki sposób wyznaczyć siły (osiowe, promieniowe, wzdłużne) działające na kołach zębatych, a następnie obliczyć momenty całkowite, zredukowane i średnice liczonego wału. Swoje obliczenia musisz następnie sprawdzić obliczeniami sprawdzającymi.