Problem z kształtownikiem

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
Andrzej Warchoł
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Problem z kształtownikiem

Post napisał: Andrzej Warchoł » 21 lut 2012, 21:41

Witam - proszę o pomoc, goni mnie czas a jestem laikiem w kwestii wytrzymałości profili stalowych. Potrzebuje wykonać najazdy z dostępnych standaryzowanych profili - Długość 4 m dwie kładki pod pojazd gąsienicowy waga pojazdu 2000 kg waga jednego najazdu dobrze żeby nie przekroczyła 100 kg - jaki profil wybrać ( gąsienica pojazdu 300 mm szerokości ) Najbardziej pasowało by mi użyć dwóch profili C lub dwuteownika / najazd, w środku wypełnienie z deski aby pojazd nie ślizgał się. Tylko jakiego profilu użyć i czy wytrzyma. A jak by był ktoś tak dobry i pokazał jak to obliczył to będę w siódmym niebie.

Pozdrawiam Andrzej.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 24 lut 2012, 17:20

Pokazuje: PN-90/B-03200 znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. To tak w ramach żartu dla laika. :twisted: -przekonasz się dlaczego jak zajrzysz w tę normę. Bo dla laików jest taki człowiek: nazywa się konstruktor, ma więdzę i uprawnienia budowlane, a za wiedzę której laik nie ma mu się płaci. Nikt ci tu takiego projektu nie zrobi.

Autor tematu
Andrzej Warchoł

Post napisał: Andrzej Warchoł » 29 lut 2012, 22:03

Drogi Panie "pabloid" z racji całego szacunku do Pana chciał bym donieść, że ktoś podszywa się pod Pana robi sobie żarty i twierdzi, że nie ma dobrych ludzi, na dowód załączam list który dostałem od tego osobnika:

Wysłany: 2012-02-24, 17:20 Temat postu:
Pokazuje: PN-90/B-03200 znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. To tak w ramach żartu dla laika. -przekonasz się dlaczego jak zajrzysz w tę normę. Bo dla laików jest taki człowiek: nazywa się konstruktor, ma więdzę i uprawnienia budowlane, a za wiedzę której laik nie ma mu się płaci. Nikt ci tu takiego projektu nie zrobi.

ale zostawił nr normy proszę się więc nie martwić ! Nie jest aż takim strasznym draniem. Tylko że ja się tak boje normy jak ten człowiek zapewne analizy wiersza.

Pozdrawiam !

...
Przepoczwarzam się z humanisty w konstruktora aaahh ----

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 02 mar 2012, 20:56

Jako- jak wielce przenikliwie zauważyłeś nie-humanista nic nie rozumiem oprócz tego, ze szukasz jelenia, który gotowe rozwiązanie Ci poda:
Andrzej Warchoł pisze:A jak by był ktoś tak dobry i pokazał jak to obliczył
Zrozumiałem też:
Andrzej Warchoł pisze:Przepoczwarzam się z humanisty w konstruktora aaahh ----
I zaiste- słuszny to kierunek jaki powinien obrać każdy humanista. Jeszcze tylko 5 lat studiów, 2 praktyki przy projektowaniu, rok na budowie i już jesteś w domu :mrgreen:
Wtedy pewnie Ty dla odmiany zrozumiesz mojego wcześniejszego posta...no i normę którą podałem, ale to drobny szczegół, bo akurat 03200 w porównaniu z tą choćby od żelbetu jest prosta i przyjemna... Wtedy bowiem będziesz wiedział, ze takich obliczeń nie da się zrobić w poście na forum z danych typu "potrzebna mi 4m belka po której ma jeździć dwutonowy pojazd"
Coż tu dużo mówić: trza przyjąc schemat statyczny belki, zestawić obciążenia, policzyć siły przekrojowe, a potem to już wedle normy- czyli z górki: przyjąć wstępnie kształtownik i powtarzać obliczenia wg. metod normowych zmieniając przy okazji wielkość kształtownika na najmniejszy możliwy, aż zostanie spełniony stan graniczny nośności i użytkowalności z lekkim zapasem, bo przecież oprócz tego, że ma bez awarii pracować, to jeszcze być najlżej,najtaniej...(bo tak- dałeś takie założenie "nie więcej jak 100kg") Tak na wyczucie zaczynałbym srawdzać od IPE 160 bo dla niego wychodzi mi naprężenie liczone normalnie- M/W ok. 100MPa, fd stali przyjmuję=215Mpa. Jak się uwzględni zwichrzenie to nośność tu znacznie spadnie bo belka nie będzie zabezpieczona przed zwichrzeniem i może być ten profil za mały, ale to trzeba już liczyć zgodnie z wyśmianą normą ....Pozdrawiam- wredny osobnik :mrgreen: Post jakiś długi- chyba się ...tfu! tfu! ...humanizuję :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”