Praktyczna nauka zawodu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Praktyczna nauka zawodu
Witam.
Mam pytanie do osób,które prowadzą firmę i przyjmują uczniów na praktyki.Krótko:czy to się opłaca, w sensie finansowym.We wrześniu otwierają nowy kierunek - tokarz i zastanawiam się czy nie przyjąć kilku uczniów.Podkreślam,że nie jest to nauka na cnc,lecz tradycyjne manualne maszyny.
Mam pytanie do osób,które prowadzą firmę i przyjmują uczniów na praktyki.Krótko:czy to się opłaca, w sensie finansowym.We wrześniu otwierają nowy kierunek - tokarz i zastanawiam się czy nie przyjąć kilku uczniów.Podkreślam,że nie jest to nauka na cnc,lecz tradycyjne manualne maszyny.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Oceń sam. Masz pracownika pomocnika, płace refundowane przez państwo, a na koniec nauki po zdanym egzaminie otrzymujesz dodatkowo około 8 tyś. na jednego ucznia. Jeżeli mu dodasz coś ekstra to twoja sprawa. Czy za 150 zł miesięcznie ktoś ci zrobi to samo co uczeń?
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
tyle to chyba w 3 klasieEndrju76 pisze:Czy za 150 zł miesięcznie ktoś ci zrobi to samo co uczeń?

wiem bo sam jestem po takich praktykach nie jest łatwo bo na młodego to wiadomo każdy olewa nic nie chce uczyć więc potem wychodza tacy niedouczeni i krzywdę sobie i innym robią w pracy..
najczęściej jest tak że taki uczeń jest zaganiany do sprzątania..(taka sprzątaczka za 70 zł na miesiąc..

Ps. o ile mi wiadomo trzeba mieć mistrzowskie papiery i jakieś pedagogiczne szkolenia żeby mieć uczni w swoim zakładzie
-
- Kontakt:
Nauka zawodu

Żadne czeladnicze,a normalna 3-y letnia szkoła,którą kończyło się egzaminem,a świadectwo szkolne nawet młodziaka po szkole było równorzędne z mistrzowskimi.
Co prawda dawne to czasy-prawie 30 lat wstecz,ale w tamtych czasach tak to wyglądało.
Z tego co się dowiedziałem minister edukacji postawił taki warunek dla firm,które chcą wziąć uczniów na praktyki.W firmie powinna być osoba z takim kursem i zajmować się nimi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Darius masz rację ale częściowo. Zapoznaj się z przepisami oraz porozmawiaj ze szkołą. KWALIFIKACJE INSTRUKTORÓW PRAKTYCZNEJ NAUKI ZAWODU
• Rozporządzenie MENiS z dnia 29 października 2003 zmieniające rozporządzenie w sprawie praktycznej nauki zawodu Dz. U. z 2003 roku
Nr 192, poz. 1875
• Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania (Dz. U. nr 53 z 2005 r. poz. 472)
Rozporządzenie MPiPS z 26 kwietnia 2007 Dz. U. Nr 77 poz. 518
2. Rozporządzenie RM z dnia 29 marca 2010 r.Dz.U. Nr 53, Poz. 312
3. Rozporządzenie MPiPS z dnia 19 grudnia 2008r Dz.U. Nr 235 poz.1601
Refundacje załatwiasz przez OHP, tam też ci wszystko wyjaśnią
ukończenie ZSZ daje ci tytuł robotnika wykwalifikowanego a Technikum poziom "papierów" mistrzowskich.
• Rozporządzenie MENiS z dnia 29 października 2003 zmieniające rozporządzenie w sprawie praktycznej nauki zawodu Dz. U. z 2003 roku
Nr 192, poz. 1875
• Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania (Dz. U. nr 53 z 2005 r. poz. 472)
Rozporządzenie MPiPS z 26 kwietnia 2007 Dz. U. Nr 77 poz. 518
2. Rozporządzenie RM z dnia 29 marca 2010 r.Dz.U. Nr 53, Poz. 312
3. Rozporządzenie MPiPS z dnia 19 grudnia 2008r Dz.U. Nr 235 poz.1601
Refundacje załatwiasz przez OHP, tam też ci wszystko wyjaśnią
ukończenie ZSZ daje ci tytuł robotnika wykwalifikowanego a Technikum poziom "papierów" mistrzowskich.
Endrju
-
- Kontakt:
Praktyczna nauka zawodu
Witam.
Wszystko się zmieniło w porównaniu do lat osiemdziesiątych.Dajmy se na luz z tymi szkołami,to nie istotne.
Co do refundacji z OHP na ten temat jeszcze nie pytałem.W końcu jest to normalna zawodówka,a nie kształcenie przez hufce pracy.
Jak ruszę temat i zbiorę więcej info to napiszę na forum.
Wszystko się zmieniło w porównaniu do lat osiemdziesiątych.Dajmy se na luz z tymi szkołami,to nie istotne.
Co do refundacji z OHP na ten temat jeszcze nie pytałem.W końcu jest to normalna zawodówka,a nie kształcenie przez hufce pracy.
Jak ruszę temat i zbiorę więcej info to napiszę na forum.