Sanyo Denki 103-548-1143
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Sanyo Denki 103-548-1143
Witam,
zaposiadłem (bardziej przypadkiem niż celowo) takie silniczki jakiś czas temu. Teraz pojawił się pomysł na ich wykorzystanie. Czy ktoś z miłych kolegów mógłby się podzielić wiedzą tajemną na temat tych krokowców?
Pozdrawiam,
expart.
zaposiadłem (bardziej przypadkiem niż celowo) takie silniczki jakiś czas temu. Teraz pojawił się pomysł na ich wykorzystanie. Czy ktoś z miłych kolegów mógłby się podzielić wiedzą tajemną na temat tych krokowców?
Pozdrawiam,
expart.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Spróbuj skontaktować się z kolegą Astony. On dawno temu coś robił z tym silnikiem , może coś wie na jego temat. Jaki by ten silnik nie był, da radę jeżeli go odpowiednio wysterujesz. W końcu do skanowania 3D tym programikiem stosuje się raczej wolne przemieszczanie lasera który jest na dodatek lekki. I tak pewnie zastosujesz przekładnię spowalniającą ruch a zagęszczającą raster skanowania. Masz już jakieś doświadczenia z Davidem czy chcesz dopiero zacząć eksperymenty ale od razu porządnie?
-
- Posty w temacie: 4
witam.
myślę że jest jak pisze Kol. - spokojnie wystarczą .
przekładnie powinna być spora - żeby wszystko płynnie pracowało .
pewnie że jak robić to raczej porządnie ( co by to nie znaczyło ) .
co do projektu davida - myślałem kiedyś nad zastosowaniem układu z drukarki laserowej .
chodzi o wirujące lusterko .
w drukarce są diody IR - wystarczyło by zamienić na czerwone .
dało by to piękną kreskę ( tak sobie imaginuję )
miałem też zamiar zrobić sterownie silnika na procku - ale tego nie umiem i projekt " spadł " .
widziałem w necie ciekawy pomysł - taką klatkę z obrotowym stolikiem na model i kamerkę przemieszczającą się w pionie - ciekawe .
pozdrawiam .
myślę że jest jak pisze Kol. - spokojnie wystarczą .
przekładnie powinna być spora - żeby wszystko płynnie pracowało .
pewnie że jak robić to raczej porządnie ( co by to nie znaczyło ) .
co do projektu davida - myślałem kiedyś nad zastosowaniem układu z drukarki laserowej .
chodzi o wirujące lusterko .
w drukarce są diody IR - wystarczyło by zamienić na czerwone .
dało by to piękną kreskę ( tak sobie imaginuję )

miałem też zamiar zrobić sterownie silnika na procku - ale tego nie umiem i projekt " spadł " .
widziałem w necie ciekawy pomysł - taką klatkę z obrotowym stolikiem na model i kamerkę przemieszczającą się w pionie - ciekawe .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
No właśnie. Ta cienka linia laserowa... Ciekawe jak w drukarce laserowej zorganizowana jest cała optyka diody laserowej? Może faktycznie dałoby się podmienić tamtą diodę na czerwoną i byłoby wprost do wykorzystania. Inne urządzenie w którym dostrzegłem cienkie jak włos i bardzo jaskrawe wiązki laserowe to czytnik kodów paskowych w sklepie. Ostatecznie można kupić w Allegro za około 100 zł moduł laserowy generujący linię. Jest w Allegro taki sprzedawca http://allegro.onet.pl/show_user.php?uid=6266923 który wystawia takie zabawki niezłej jakości i mocy rzędu 200mW, z regulowanym kolimatorem oraz opcjonalnymi nakładkami rysującymi linię lub krzyż.
Jeżeli chodzi o ten obrotowy stolik to dobry pomysł ale akurat w David Scannerze skanuje się nieruchomy obiekt. To wynika z filozofii programu. Najwyraźniej oblicza on koordynaty każdego punktu na powierzchni obiektu na podstawie kresek rysowanych przez laser na ścianach ekranu. Dlatego też nie ma konieczności przewożenia całego lasera na jakiejś windzie . Wystaczy zamocować go pod kątem do ekranu na zawiasie który umożliwia tylko kiwanie końcem lasera w górę i w dół Byle tylko powoli i bez skoków. Z instrukcji natomiast http://www.david-laserscanner.com/wiki/ ... wsze_kroki wynika że można w nim też składać w całą bryłę skany wykonane z czterech obróconych co 90 stopni kątowych kierunków. Tu byłby pomocny stolik obracający się kolejno o 90 st do każdego skanowania, bez dotykania obiektu palcami. Mało tego, z filmiku który obejrzałem sumiennie do końca http://www.david-laserscanner.com/?sect ... ile=video1 , wychodzi że dla dokładnego zeskanowania całej powierzchni widzianej z określonego kierunku, nie tylko należy omiatać obiekt linią lasera kilka razy ale także można to robić raz oświetlając go od góry a raz od dołu. Program te wszystkie chaotycznie rozrzucone bity jakoś składa do kupy
Szkoda że akurat nie mam pod ręką komputera z XP żeby to wszystko na gorąco przetestować. Nawet bez silnika krokowego. Po kielichu podobno się ręka nie trzęsie 
Jeżeli chodzi o ten obrotowy stolik to dobry pomysł ale akurat w David Scannerze skanuje się nieruchomy obiekt. To wynika z filozofii programu. Najwyraźniej oblicza on koordynaty każdego punktu na powierzchni obiektu na podstawie kresek rysowanych przez laser na ścianach ekranu. Dlatego też nie ma konieczności przewożenia całego lasera na jakiejś windzie . Wystaczy zamocować go pod kątem do ekranu na zawiasie który umożliwia tylko kiwanie końcem lasera w górę i w dół Byle tylko powoli i bez skoków. Z instrukcji natomiast http://www.david-laserscanner.com/wiki/ ... wsze_kroki wynika że można w nim też składać w całą bryłę skany wykonane z czterech obróconych co 90 stopni kątowych kierunków. Tu byłby pomocny stolik obracający się kolejno o 90 st do każdego skanowania, bez dotykania obiektu palcami. Mało tego, z filmiku który obejrzałem sumiennie do końca http://www.david-laserscanner.com/?sect ... ile=video1 , wychodzi że dla dokładnego zeskanowania całej powierzchni widzianej z określonego kierunku, nie tylko należy omiatać obiekt linią lasera kilka razy ale także można to robić raz oświetlając go od góry a raz od dołu. Program te wszystkie chaotycznie rozrzucone bity jakoś składa do kupy

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Chciałem dopiero zacząć, czekam na laserki.. Myślałem, żeby drugim silnikiem obracać stolik na którym będzie skanowany obiekt.diodas1 pisze:. Masz już jakieś doświadczenia z Davidem czy chcesz dopiero zacząć eksperymenty ale od razu porządnie?
Całość sterowania chciałbym oprzeć o platformę Arduino z kontrolerem silników od adafruit.
-
Każdy orze jak może
ale coś chyba za bardzo komplikujesz sprawę. Piszesz "laserki" a tu potrzebny tylko jeden ale kreślący linię. Coś takiego akurat jest : http://allegro.onet.pl/dioda-laserowa-l ... 78206.html Możliwe że wystawiający sprzedałby Ci taniej sam laser z kolimatorem i nakładką robiącą linię ale bez sterownika. Byłoby to o tyle korzystne ż gdybyś sam sobie zmajstrował zasilacz z możliwością płynnej regulacji prądu to mógłbyś panować nad mocą lasera. Przy małej odległości lepiej żeby nie był tak jaskrawy bo kamera może zbyt jasną linię odebrać jako grubszą niż jest faktycznie. No ale skoro lasery już idą, to "po ptokach". Druga sprawa to obracanie przedmiotu. W Davidzie z tego co przeczytałem pojedyncze skanowanie robi się przy nieruchomym obiekcie. Można oczywiście wykonać więcej skanów, na przykład 4 , zmieniając położenie przedmiotu o kąt prosty. Czy do tego trzeba silnika krokowego z całym osprzętem?
Chyba że chcesz wykonać jakiś inteligentny automat który całą pracę do końca wykona samodzielnie. W każdym razie ciekaw jestem postępów i wyników. Podejrzewam że nie tylko ja, dlatego pojaw się koniecznie kiedy coś ciekawego w temacie się będzie działo i pochwal się co Ci wyszło.