Konwerter enkodera Mitsubishi / RS422 / SIN-COS

Chcesz sprzedać, kupić, zamienić - wszystko co związane jest z CNC. Zabronione jest reklamowanie sklepów, firm handlowych oraz umieszczanie oferty komercyjnej w treści posta.

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Konwerter enkodera Mitsubishi / RS422 / SIN-COS

Post napisał: maciek95k » 09 cze 2026, 20:43

Cena: 350,00 zł
Miejscowość: Pszczyna / Kraków
Województwo: Dolnośląskie
Wyślij wiadomość

Hej.

Do sprzedania mam dość ciekawy dynks. Nic niezwykłego ale ciekawy o tyle, że robiąc retrofit swojej maszyny szukałem takiego cuda i nie znalazłem.

Obrazek
Jest to konwerter sygnału enkoderowego który występuje w silnikach Mitsubishi z systemów Meldas - np. w Mazakach. Jest tam enkoder sinus cosinus o dość niespotykanych zakresach napięć który ni jak do niczego nie pasuje.
Konwerter ten robi z tego sygnału typowy sygnał sinus cosinus oraz dodatkowo konwertuje go pod zwykły sygnał kwadraturowy różnicowy A, /A, B, /B. Robiłem pod siebie więc całość była projektowana starannie. U mnie plany się pozmieniały i ostatecznie cały silnik poszedł out - gdyby ktoś chciał to także mam 2 takie silniki na sprzedaż.
Jest to taki silnik jak poniżej (Mitsubishi SJ-7.5A):
Obrazek

Co to dokładnie robi:
- konwersja sygnału 1:1 - bez żadnych interpolacji etc.
- pinout pod wtyczkę w Mazaku QT8 (jak jest w innych maszynach to nie wiem)
- może robić też konwersję sygnału termistora NC na rezystancyjny - po przełączeniu się sygnału zmienia się rezystancja - w moim przypadku sterownik nie obsługiwał innego czujnika i tego potrzebowałem. Można też po zalutowaniu zworki wpiąć w terminal block się bezpośrednio do termistora
- zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją i jakieś tam standardowe zabezpieczenia ESD itd.
- na wyjściu można wylutować te DB25 i wlutować terminal block jeśli by komuś zależało
- zasilanie 24V. Na pcb jest tworzone zasilanie do czujnika w silniku (15VDC symetryczne) i wszystkie inne potrzebne zasilania
- montaż na szynę TH35

Podłączenie w przypadku Mazaka:
- niebieska wtyczka - silnik z enkodera
- terminal 3 pin - PE, GND, 24V
- termina 2 pin - termistor (wyjście do sterowania)
- DB25 - sygnały Sin+/Sin-, Cos+/Cos-, A+, A-, B+, B-

Chyba tyle. To co dostarczam:
- płytkę
- opis co konfigurują dane zworki na PCB, rezystory które można wlutować lub nie itd.
- pinout

Ja tego już nie wykorzystam a trochę pracy poszło i szkoda żeby zgniło w szufladzie. Może jakiś domorosły entuzjasta wykorzysta sobie w jakimś retroficie.
Cena - w tej chwili powiedzmy 350,00zł / szt.

Wróć do „Giełda CNC”