Laserowy skaner 3D w formie głowicy do maszyn CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Panie Piotrze na rynku jest bardzo wiele czujników podobnego typu obecnie testuje czujniki o zakresie pracy 120mm i rozdzielczości 0.03mm i szybkości 2000próbek na sekundę. Procesor który steruje głowicą może pracować ze znacznie szybszymi czujnikami. Oczywiście cena czujnika jest znacząca a do tego dochodzi jeszcze układ mikroprocesorowy z peryferiami, jednak w porównaniu z cenami dostępnych laserowych rozwiązań i jakością jaką można uzyskać to już nie wygląda tak źle. Na naszej stronie cnctech.pl do 2 tygodni umieścimy rzeczywiste dane z testów jakie wykonujemy oraz filmy z pracy. Będzie też możliwość wypożyczenia urządzenia do testów.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
czy możemy poznać rozdzielczość poziomą x i y skanera z tym czujnikiem.obecnie testuje czujniki o zakresie pracy 120mm i rozdzielczości 0.03mm
0,03 mm brzmi bardzo przekonująco lecz dokładność urządzenia jest taka jak jego najmniej dokładny element.
Jaka jest wielkość plamki lasera i efektywana częstotliwość próbkowania ?
2000 odczytów robi wrażenie lecz niezbędne uśrednianie zmniejsza tę liczbę kilka lub kilkunastokrotnie.
Ile czasu np zajmuje zeskanowanie obiektu 100 x 100 mm z rozdzielczością 0,03 mm ?
-
- Kontakt:
Kolega konrad14 zadał kilka istotnych pytań. Rozdzielczość testowanych czujników 0.03mm to rozdzielczość w osi z natomiast pobieranie kolejnych próbek w osiach x i y zależy tylko od programu sterującego głowicą. Jednak jak kolega zauważył bardzo istotna jest wielkość plamki lasera wynosi w uśrednienie 0.5mm i niestety jest ona zmienna w zależności od wysokości, dlatego skanowanie z rozdzielczością 0.03 w osi x i y jest możliwe ale nie praktyczne w zupełności wystarczy skanować co 0.1mm Proszę pamiętać że skanowanie ma na celu późniejsze odtworzenie modelu, a kto używa frezów o średnicy 0.03mm. Można odpowiedzieć że skanujemy model żeby go powiększyć i potem zrobić kopię w skali, tylko że w praktyce zawsze robi się większe modele, a potem mniejsze kopie, ale to już kwestia podejścia do problemu. Procesor sterujący pobieraniem próbek z czujnika może pracować z częstotliwością próbkowania 2000000 próbek na sekundę więc ma spory zapas i może pracować z bardzo wydajnymi czujnikami ale wtedy cena odstrasza szczególnie w przypadku czujników proponowanych przez wobit, których zresztą wbrew opini pana Piotra nie używam. Kolejnym problemem są kolory i powierzchnie błyszczące które również wprowadzają błędy i aby je zminimalizować najeży pomiar uśredniać. Jestem obecnie na etapie testowania optymalnej częstotliwości pobierania próbek z uśrednieniem i niedługo na stronie umieszczę wyniki. Co do prędkości pracy to przykłady zamieszczone na zdjęciach to 3 i 4 m/min. Skaner w swoich założeniach miał służyć do skanowania płaskorzeźb i elementów mebli w pracowaniach stolarskich i zależało mi na prostym w obsłudze i instalacji urządzeniu z przyzwoitą rozdzielczością na początku 0.1mm a wyszło znacznie lepiej. Jestem w stanie zrobić również urządzenie o dużo większe dokładności, jak również pracuję nad własnym czujnikiem aby cena była w przyszłości znacznie niższa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Kol. ogar_w - ponieważ w dyskusji jest dwóch Piotrów - proszę o lekkie doprecyzowanie, komu jest kierowana odpowiedź. Ale to tylko taka dygresja.
Ja przymierzam się także do skanowania powierzchni, ale do znacznie mniejszych dokładności związanych z obróbką styropianu. Jednakże przy maszynach do styropianu w cenach, w jakich ja je produkuję - cena czujnika jest jak na razie zaporowa. Pozostaje czujnik więc mechaniczny.
Mam podejrzenia natomiast, że jeden z moich klientów zamówi u ciebie taki skaner ( każdym razie tak się "odgraża"), więc będę mógł go potestować
Ja przymierzam się także do skanowania powierzchni, ale do znacznie mniejszych dokładności związanych z obróbką styropianu. Jednakże przy maszynach do styropianu w cenach, w jakich ja je produkuję - cena czujnika jest jak na razie zaporowa. Pozostaje czujnik więc mechaniczny.
Mam podejrzenia natomiast, że jeden z moich klientów zamówi u ciebie taki skaner ( każdym razie tak się "odgraża"), więc będę mógł go potestować

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Przepraszam że nie precyzowałem ale lubię imię Piotr nawet dałem takie pierwszemu synowi, ale do rzeczy. Zgadzam się z Panem Piotrjub że „gra jest warta świeczki” ponieważ testowałem kilka rozwiązań innych firm i wszystko fajnie wygląda ale na prospektach reklamowych no a ceny są odstraszające. Jeżeli chodzi o tańsze jak dla Pana Piotra Rakowskiego rozwiązanie laserowe o mniejszej dokładności powiedzmy około 1-0.5mm to można znacznie taniej tylko wymaga to sporo pracy nad oprogramowaniem mikrokontrolerów, ale cena całości będzie niższa od skanera dotykowego a urządzenie znacznie szybsze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
ogar_w napisał
Mam własny ploter skanujący czujnikiem Micro Epsilon za pomocą programu PikoCNC , jestem ciekaw jak to robią inni.
Czy wyniki już były i umknęły mojej uwadze ,czy czekamy dalej ????Jestem obecnie na etapie testowania optymalnej częstotliwości pobierania próbek z uśrednieniem i niedługo na stronie umieszczę wyniki.
Mam własny ploter skanujący czujnikiem Micro Epsilon za pomocą programu PikoCNC , jestem ciekaw jak to robią inni.