Frezowanie w plexi

Jaki frez itd.

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

Autor tematu
KowalDev
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Frezowanie w plexi

Post napisał: KowalDev » 22 cze 2021, 11:28

Witam. Jestem absolutnie początkującym jeżeli chodzi o frezarki więc z góry proszę o wyrozumiałość.
Chciałem stworzyć podświetlaną od dołu tabliczkę z plexi na której wyfrezowałbym jakiś emblemat który byłby potem ładnie podświetlony. Widziałem takie tabliczki w miejscach publicznych i działają one często na zasadzie zarysowanego plastiku w miejscu emblematu (tak jakby potrzeć papierem ściernym). W związku z tym dwa pytania.
  1. Jakiego frezu użyć do wycięcia samej tabliczki z większej plexi żeby cięcie było przyzwoite?
  2. Jak uzyskać efekt którego potrzebuje na emblemacie? Jakiś inny frez?
Za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuje!

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Frezowanie w plexi

Post napisał: logopeda » 22 cze 2021, 12:15

Hej. Do samego wzoru możesz użyć frezu grawerskiego lub frezu v-bit zakończonego ostro. Głębokością frezowania możesz sobie poniekąd regulować "jasność" świecenia krawędzi. Natomiast boki samej tabliczki po frezowaniu musiałbyś wypolerować chyba że chciałbyś aby także świeciły. Generalnie szukaj pod hasłem "graflux".

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 22 cze 2021, 12:38

Witam

Możesz to zrobić bez większego problemu jeżeli zastosujesz się do pewnych rad. Przede wszystkim to trzeba użyć odpowiedniej pleksy - musi być wylewana. W przypadku ekstrudowanych wióry będą się przyklejały do freza i albo zniszczą frez albo uszkodzą krawędzie frezowane. I dokładnie jak pisałeś, efekt świecenia występuje wtedy kiedy plexa jest zarysowane i nie wypolerowana.
KowalDev pisze:
22 cze 2021, 11:28
Jakiego frezu użyć do wycięcia samej tabliczki z większej plexi żeby cięcie było przyzwoite?
Użyj freza do metalu cztero ostrzowego. I jak myślę na tej tabliczce chcesz aby widoczny był tylko napis a nie krawędzie tabliczki. Więc musisz wygładzić krawędzie tej tabliczki np. palnikiem tzw dentystycznym.
KowalDev pisze:
22 cze 2021, 11:28
Jak uzyskać efekt którego potrzebuje na emblemacie? Jakiś inny frez?[/list]
Najlepiej emblemat wyfrezować. Z pliku dxf frezem kształtowym. Albo zwykłym frezem prostym w obróbce 3d. Oczywiście frezujesz w głąb materiału tak ze 2 lub 3 milimetry. Pamiętaj, że emblematu nie można polerować ani wygładzać - musi zostać taki jak z pod freza aby efekt świecenia był widoczny. Więcej nic napisać nie można bo nie wiadomo o co Ci chodzi.

robert

Autor tematu
KowalDev

Post napisał: KowalDev » 22 cze 2021, 13:20

Dziękuję za odpowiedzi, mam wszystkie informacje i mogę się brać do pracy

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)