Grawerowanie w metalach.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Grawerowanie w metalach.
Witam
Prosił bym o kilka rad odnośnie grawerowania w stalach.
Od prawie miesiąca "bawię" się swoja małą grawerką i cięgle nie potrafię dobrać dobrze parametrów. Wzory, które próbuję grawerować to maleństwa np. 30x30, gdzie literki często maja wysokość 1,5 – 2 mm.
Kupiłem zestaw frezów do stali HSS, delikatne próby w metalach (nawet mosiądz) były bardzo zadowalające. Natomiast kiedy zacząłem grawerować stal gatunkową NC, z pod frezu (planowałem powierzchnię pod wzór) zaczęły sypać się iskry, głębokość zejścia osi Z ustawiałem na 0,02 do 0,05 a prędkość posuwu od 7 do 90 mm na minutę.
Podsumowując, frezy, które miały w stali gatunkowej najlepiej pracować - nie robią tego. Dzisiaj zaś wziąłem kawałek zwykłej stali ( St3 0, coś w tym stylu). Maszyna idzie jak "burza" graweruje równo, wyskakują maleńkie opiłki, wzór jest równy - miodzio.
Proszę o radę jakich prędkości wrzeciona używać do jakich materiałów (wrzeciono Kress 1050 obroty 10000 – 32000 – podziałka 1 – 6) ?
Frezów jakiej firmy ? co Panowie myślicie o tym:
http://www.frezy.com.pl/shopping/?id=14
I ogólnie opinie kolegów, którzy tym zagadnieniem się zajmują.
Jeśli ten temat nie był jeszcze poruszany, może warto o tym porozmawiać.
Pozdrawiam
Ps.
Jestem amatorem – majsterkowiczem, z wykształcenia humanistą, proszę więc o wyrozumiałość. Cała moja mechanika, typu toczenie, frezowanie, spawanie to tylko praktyka, nie posiadam tak szerokiej wiedzy teoretycznej jak większość kolegów. Dlatego przepraszam jeśli moje pytania są – no powiedzmy amatorskie.
Prosił bym o kilka rad odnośnie grawerowania w stalach.
Od prawie miesiąca "bawię" się swoja małą grawerką i cięgle nie potrafię dobrać dobrze parametrów. Wzory, które próbuję grawerować to maleństwa np. 30x30, gdzie literki często maja wysokość 1,5 – 2 mm.
Kupiłem zestaw frezów do stali HSS, delikatne próby w metalach (nawet mosiądz) były bardzo zadowalające. Natomiast kiedy zacząłem grawerować stal gatunkową NC, z pod frezu (planowałem powierzchnię pod wzór) zaczęły sypać się iskry, głębokość zejścia osi Z ustawiałem na 0,02 do 0,05 a prędkość posuwu od 7 do 90 mm na minutę.
Podsumowując, frezy, które miały w stali gatunkowej najlepiej pracować - nie robią tego. Dzisiaj zaś wziąłem kawałek zwykłej stali ( St3 0, coś w tym stylu). Maszyna idzie jak "burza" graweruje równo, wyskakują maleńkie opiłki, wzór jest równy - miodzio.
Proszę o radę jakich prędkości wrzeciona używać do jakich materiałów (wrzeciono Kress 1050 obroty 10000 – 32000 – podziałka 1 – 6) ?
Frezów jakiej firmy ? co Panowie myślicie o tym:
http://www.frezy.com.pl/shopping/?id=14
I ogólnie opinie kolegów, którzy tym zagadnieniem się zajmują.
Jeśli ten temat nie był jeszcze poruszany, może warto o tym porozmawiać.
Pozdrawiam
Ps.
Jestem amatorem – majsterkowiczem, z wykształcenia humanistą, proszę więc o wyrozumiałość. Cała moja mechanika, typu toczenie, frezowanie, spawanie to tylko praktyka, nie posiadam tak szerokiej wiedzy teoretycznej jak większość kolegów. Dlatego przepraszam jeśli moje pytania są – no powiedzmy amatorskie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
http://allegro.pl/item521251473_frez_gr ... b_cnc.html
http://allegro.pl/item523559380_frezy_f ... widia.html
Popatrz te frezy
Stali wprawdzie nie grawerowałem ale w aluminium i mosiądzu idą dobrze
Wydaje mi się że do stali to tylko węglik
http://allegro.pl/item523559380_frezy_f ... widia.html
Popatrz te frezy
Stali wprawdzie nie grawerowałem ale w aluminium i mosiądzu idą dobrze
Wydaje mi się że do stali to tylko węglik
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Na razie "bawiłem sie w sklejce i płycie wiórowej (paździerz)
robiłem małe próby z Alu
i z PCB zdjęcia w mojej galerii
Jak zrobie lub kupię stolik to mam zamiar zrobic próby ze stalą i z nierdzewką
Mam frezy z pierwszego linku
Podobnie jak Ty do tej pory nastawiałem obroty na 4 lub 5
Sklejka i paździerz na maxa
Nawet frezem HSS dwuostrzowym fi 8
Niestety na razie nic nie pokombinuję bo mam do Kresa tylko tulejką 8 mm
ta z kompletu
robiłem małe próby z Alu
i z PCB zdjęcia w mojej galerii
Jak zrobie lub kupię stolik to mam zamiar zrobic próby ze stalą i z nierdzewką
Mam frezy z pierwszego linku
Podobnie jak Ty do tej pory nastawiałem obroty na 4 lub 5
Sklejka i paździerz na maxa
Nawet frezem HSS dwuostrzowym fi 8
Niestety na razie nic nie pokombinuję bo mam do Kresa tylko tulejką 8 mm
ta z kompletu
-
U mnie różnie to wychodzi, raz jestem zadowolony, och i ach, innym razem nie bardzo, materiał jest postrzępiony (jak oglądam pod lupą ). Myślę, ze to wina złego skorygowania obrotów wrzeciona z prędkością posuwu, sporo wody upłynie aż doświadczalnie nauczę się to ustawiać.
Cały czas uczę się grawerowania w stali.
Step daje możliwość pracy na różnych głębokościach osi Z (w opcjach konwersji kolory pisaków są za to odpowiedzialne).Wykonuje się rysunek w Corelu - odpowiednim linią przypisując odpowiednie kolory zapisuję w PLT następnie w Stepie konwertuję plik na CNC, bo często potrzeba go przeskalować. Zamierzam więc wypróbować tę opcję aby grawerka była taka w starym stylu –kiedy rylec raz zagłębiał się głębiej raz płyciej.
A co u innych, - „frezowacze”, podpowiedz coś, masz duże doświadczenie, Twoja galeria o tym świadczy.
Pozdrawiam
Cały czas uczę się grawerowania w stali.
Step daje możliwość pracy na różnych głębokościach osi Z (w opcjach konwersji kolory pisaków są za to odpowiedzialne).Wykonuje się rysunek w Corelu - odpowiednim linią przypisując odpowiednie kolory zapisuję w PLT następnie w Stepie konwertuję plik na CNC, bo często potrzeba go przeskalować. Zamierzam więc wypróbować tę opcję aby grawerka była taka w starym stylu –kiedy rylec raz zagłębiał się głębiej raz płyciej.
A co u innych, - „frezowacze”, podpowiedz coś, masz duże doświadczenie, Twoja galeria o tym świadczy.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
jora38 pisze:materiał jest postrzępiony (jak oglądam pod lupą ). Myślę, ze to wina złego skorygowania obrotów wrzeciona z prędkością posuwu, sporo wody upłynie aż doświadczalnie nauczę się to ustawiać.
JA UWAŻAM ZE W 90 % JEST TO WINA "BICIA" FREZA
PODCZAS SZLIFOWANIA FREZA GRAWERSKIEGO B. WAŻNĄ SPRAWĄ JEST "KĄT PRZYŁOŻENIA" - IM MIĘKSZY MATERIAŁ TYM TEN KĄT POWINIEN BYC WIEKSZY
DO PLEXSY NAWET 45 ST
PRZY MAŁYM KĄCIE 15-28 ST GDY WRZECIONO LUB UCHWYT LUB SAM FREZ MA LEKKIE BICIE TO FREZ 1 OSTRZOWY BEDZIE ZAWADZAŁ SWOJĄ "du** " O MATERIAŁ I ŚLAD BEDZIE POSTRZĘPIONY
-
To zaczepianie zadkiem, domyślałem się, takiego zjawiska, dlatego prędkości posuwu nie nastawiam większej niż 68 mm na minutę, aby frez zdążył się obrócić i nie zaczepić. Kąt przyłożenia (alfa) mam 15 stopni. Takie frezy zamówiłem i myślę, że takie są, firma dobra i na tym forum też chyba jest.
Myślę, że to brak doświadczenia mojego, inna sprawa, że poprzeczkę zaczepiłem dosyć wysoko, obecnie wykonuję znaczek, który ma wymiary 8 x 13 milimetrów a w środku są trzy wyrazy- może za dużo wymagam.
Dzięki za radę, każda podpowiedź jest dla mnie cenna.
Myślę, że to brak doświadczenia mojego, inna sprawa, że poprzeczkę zaczepiłem dosyć wysoko, obecnie wykonuję znaczek, który ma wymiary 8 x 13 milimetrów a w środku są trzy wyrazy- może za dużo wymagam.
Dzięki za radę, każda podpowiedź jest dla mnie cenna.