dobór parametrów obróbki

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: czort » 02 kwie 2010, 22:43

we wszelkiego rodzaju pracach remontowych (a co za tym idzie jednostkowych ) czas zyskany na lepszych warunkach skrawania jest najczęściej pożerany przez czas przygotowawczo-ustawczy (sporządzenie programu lepsze mocowanie i takie tam duperele).

Tagi:

azjamniejsza
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: azjamniejsza » 02 maja 2010, 17:20

Ludzie, nie słyszeliście o takim programie jak TEC??, Titex Electronic Consultant. Obrazek
To jest po uruchomieniu programu. dalej
Obrazek
Tu wybieram jakim narzędziem będę pracował. wybiorę wiertło i mamy:Obrazek
tu wpisuję średnice, np.10mm, głębokość 15mm i otwór przelotowy. i klikam dalej i mam:
Obrazek
tu określam materiał, wybrałem zwykłą stal, można tez na dole wpisać symbol stali i program sam wybierze ci odpowiednia grupę materiałową i klikam dalej i mam:
Obrazek
Tu wybieram narzędzia, na dole klikam jaki hss zwykły lub powlekany lub węglik , i są tez rożne długości wiertel, kat ostrzenia i inne, wybiorę osiem rożnych wiertel i klikam dalej i mam to:
Obrazek

Klikając na któraś rubrykę pojawia się obok zdjęcie tego wiertla, tak samo wcześniej wybierając wiertla są podane ich długości, zdjęcie, kat ostrzenia i inne. W tym ostatnim zdjęcie można jeszcze sprawdzić jakie mogą być maks i min. parametry skrawania, obroty i posuw oraz po ilu otworach przy zadanych parametrach narzędzie należy oddać do ostrzenia. Przy większych narzędziach np. wiertlo fi 42 i tak zmniejszam posuw o 50% niż podana w tabeli, bo wiem ze maszyna mi nie uciągnie takiego posuwu.

[ Dodano: 2010-05-02, 17:22 ]
Dobór parametrów dla jednego narzedzia nie zajmuje mi wiecej niż 1 minute. tylko trzeba miec dostep do komputera i ten programik.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoti » 02 maja 2010, 17:49

Co trzeba kupić żeby dostać taki programik ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 02 maja 2010, 21:17

pozdrawiam,
Roman

azjamniejsza
Posty w temacie: 2

Post napisał: azjamniejsza » 03 maja 2010, 19:26

Ten programik zamawiasz u przedstawiciela z titexa. Ostatnio testowalem niby super kalkulator z sandvika, ma nawet taki przelacznik, czy chcemy liczyc parametry dla tokarki, dla frezowania czy dla wiercenia. W porownaniu z tym programem jest do d...y, gdyz musze mu podac albo predkos skrawania albo posuw i inne takie, a w tym programie masz wszystko podane jak na tacy. Naprawde polecam, zwlaszcza osobom majacym problemy z doborem parametrow skrawania. Ten program jest tez on-line na necie, trudno go znalezc ale na pewno jest, niestety linka nie mam

[ Dodano: 2010-05-03, 19:41 ]
Ha , to wasz szczesliwy dzień. Oto link:
http://www.walter-tools.com/

i wybieramy na gorze : Service&Downloads,
nastepnie po lewej klikamy na: TEC+CCS i tam mamy jak zamowic plyte lub nizej mozemy sie pobawic on-line klikajac na : TEC ONLINE VERSION.
OnLine jest wersja okrojona bo mamy tylko parametry na gwintowniki i wiertla.
Wybieramy np. wiertla klikajac na Tool recommendation for defined machining application
No i dalej to chyba wiadomo. Ale ta wersja on-line jest uboga w szate jak i zawartosc.

Nalewaj

Post napisał: Nalewaj » 25 paź 2011, 17:00

albercik pisze:W jaki sposób obliczyć prędkość skrawania nie posiadając takiej wartości? załóżmy że nie mam pudełka, zginęło mi.
Dołączam się do pytania, tyle że ja kupiłem chińskie frezy i tu oprócz średnicy jest tylko tajemniczy parametr QT.
Może ktoś miał styczność i wie jak ustalić parametry?
Dodatkowo może ktoś mi podpowie jaka powinna być mniej więcej ilość obrotów takiego freza (fi 14) ? Jestem trochę zielony w tym temacie i nie mam pojęcia o jakich wartościach przybliżonych mam tu myśleć (frezowanie stali węglowej, frez ma 4 zęby)

frez:
https://plus.google.com/photos/10956204 ... 4372178865

steview

Post napisał: steview » 23 paź 2012, 16:55

Witam, czy mógłby mi udostępnić wersję instalacyjną programu tec-titex electronic consulting (screeny wyżej podał inny użytkownik)
z góry dziękuję

czort
Posty w temacie: 7

Post napisał: czort » 24 paź 2012, 16:51

dla frezów ze stali szybkotnącej i obróbki stali węglowej przyjmij 15-25m/min, Natomiast posuw to trochę bardziej zamotana sprawa bo tu już duży wpływ ma to jak ten frez jest zagłębiony w materiał a i spore znaczenie ma to na co można sobie pozwolić na konkretnej maszynie. Wszystko i na temat jest w poradniku frezera (do nabycia w księgarni, na wszystkim znanym portalu aukcyjnym albo u wuja gogle ).

mr-zgr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: mr-zgr » 15 kwie 2013, 06:01

Ja od niedawna korzystam z tej aplikacji http://www.secotools.com/pl/Global/Serv ... ter-Guide/ i nie narzekam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”