Do tego za duży naddatek materiału w stosunku do sztywności freza. Na wykończenie tego po zgrubnej 2 dychy by spokojnie wystarczyły. Ja do takiego zadania użyłbym nie kulki a freza płaskiego z promieniem w narożu.konktenbit pisze:Frez kulowy z trzpieniem 6mm ale część robocza ma długość chyba 15 lub 20mm przy średnicy oczywiście 3mm - za długo ?
Czym może być spowodowana tak zła powierzchnia po frezowaniu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tagi:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Udało mi się osiągnąć w 99% to na czym mi zależało. Na zdjęciach nie wygląda to może najlepiej ale linie po przejściach frezu są minimalne i daje się je spolerować filcową tarczką na dremelku. Widać to trochę na ostatnim zdjęciu. Środek formy jest wypolerowany i zupełnie gładki.
Jak bym jeszcze zagęścił przejścia wyszło by pewnie ładniej.
Czy puszczenie obróbki drugi raz w poprzek zmieniło by coś na plus?
Użyłem frezu 2mm kulowy, posuw 1200mm/min, obroty 15000. Frez dość mocno używany ale jeszcze coś robi.
To wszystko są testy i nauka.
Nie jest idealnie ale robiłem to z drugiego mocowania materiału i po prostu nie trafiłem z ustawieniem...
Przy okazji polerowania - taka zielona pasta polerska, którą dodają do zestawów pseudo dremelków jaką może mieć gradację?

Jak bym jeszcze zagęścił przejścia wyszło by pewnie ładniej.
Czy puszczenie obróbki drugi raz w poprzek zmieniło by coś na plus?
Użyłem frezu 2mm kulowy, posuw 1200mm/min, obroty 15000. Frez dość mocno używany ale jeszcze coś robi.
To wszystko są testy i nauka.
Nie jest idealnie ale robiłem to z drugiego mocowania materiału i po prostu nie trafiłem z ustawieniem...
Przy okazji polerowania - taka zielona pasta polerska, którą dodają do zestawów pseudo dremelków jaką może mieć gradację?