Przeglądnij zakładki ;
1. Informacje techniczne.
2. Przykłady obróbki.
3. Kalkulator.
http://www.dolfamex.com.pl/produkt,935,pl.htm
http://zapodaj.net/3d86bd4872cde.jpg.html
Mariusz.
kiedy stosowałem parametry takie jak podaje dolfamex
czyli ap - 1d ae - 1d fz*0,4
to wrez strasznie hałasował wpadał w drgania nawet przy zmniejszeniu posuwu do 15 mm min
dopiero przy ap 3mm pracuje jako tako, to wina tego że ma 4 ostrza?
w linku zapodaj podajesz parametry które mogę zastosować dla zwykłego hss bez pokrycia?
[ Dodano: 2015-10-25, 19:18 ]
Stara frezarka z pierwszym Fanuciem nie ma tam kieszeni w kształcie fasolekAle rodzą się kolejne pytania. Jakiej marki używasz frezów? Frezy z pokryciem, czy bez? Czy do dyspozycji masz tylko frezy 4-piórowe? Jakie sterowanie ma obrabiarka? Czy masz jakieś nakładki na sterowanie z cyklami obróbczymi?
Co do obróbki trochoidalnej. Istnieją w sieci darmowe CAM, ale CAM trzeba poprostu znać i nie wiem, czy ściągając takie oprogramowanie z sieci poradzisz sobie obsługą programu, któego wcześniej nie używałeś. Po za tym musiałbyś używać narzędzia o mniejszej średnicy, zęby miało ono miejsce na ruch trochoidalny.
Masz też link do zwykłych HSS, może na podstawie tabeli z parametrami uda Ci się dobrać parametry do narzędzi, które już posiadasz.
Frezy HSS
Mam dostęp do prostego Cama ale raczej proszę nie sugerować że z skomplikowanym sobie nie poradze bo w gruncie rzeczy z ręki też można byłoby napisać torchoidalnie na taką kieszeń.
Jakie parametry się wtedy stosuje przy torchoidalnej obróbce?
W linku faktycznie są podane parametry dla hss
I na frez 12 wychodzi tam 1100 obrotów posów 130 mm ae 1d ap 0.5 d
Przy takich parametrach frez mocno drzy - halasuje...[/quote]
[ Dodano: 2015-10-26, 15:16 ]
Panowie pomòzcie bo wkoncu robote strace

zamowilem dzis frezy z firmy format vhm 3 zeby
moze opiszecie najbardziej optymalne strategie frezowania rowkow? po u mnie ap 1/2 d za nic nie chce pojsc. moze lepiej tym vhm po 1 mikinetrze zbierac z wiekszym posuwem?
wiory wtedy wyleca moze latwiej? to jednak duzy problem u mnie slabo woda leci