Witam!!!
Od kilku dni mam pewien problem, mam do frezowania 40kieszeni 10x10mm w aluminiowej płycie o grubości 11mm. Jestem początkującym programistą-operatorem i nie zabardzo wiem jak dobrać właściwe parametry. Nie wiem czy jest to tak nie wdzięczne do obróbki alu czy też wina leży po źle dobranych parametrach, dobrałem ap=1mm f=0.1mm/obr n=1200 frez ze stali szybkotnącej,4-piórowy nie powlekany, jakie kolwiek zwiększenie parametrów powoduje pęknięcie freza. Czekam na wszelkie porady, na odpowiedzi typu kupno specjalnego frezu do alu odrazu odpowiem- albo wypłata albo frez:) taką odpowiedź otrzymałem od tych z "góry"
frezowanie kieszeni w alu PA11
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: frezowanie kieszeni w alu PA11
Zwiększenie obrótów też?ArturMAZAK pisze: jakie kolwiek zwiększenie parametrów powoduje pęknięcie freza. Czekam na wszelkie porady

Nie napisałeś najważniejszego----> jaka średnica narzędzia, bo skoro kieszeń 10x10 to frez pewnie mniejszy, a obroty niskie się wydają - jak zakładasz tam coś niedużego,to i nie dziwi mnie że się łamie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Przy 1700 masz przy fi5 vs rzędu 25m/min - zajrzyj do jakiegokolwiek poradnika, ale węglikowym frezem fi5 bez pokrycia to ja co najmniej 50m/min i lepiej jadę w stali. A w alumimium to bedą prędkości pod 100m/min. Jak Ci się frez zalepia, to znaczy, że albo przyklejają się wióry do przyłożenia, albo po prostu frez tępy. Daj minimalne rozsądne wartości głębokości i szerokości skrawania skrawania a obroty duże i posuw na ząb rzedu 0,02 - polewaj solidnie albo stój przy maszynie i dmuchaj powietrzem jak ciśnienia nie masz na pompie chłodziwa, żeby sie wióry nie pałętały i będzie ok. Frez 10 "przefrezuje" przez niewypłukane-nieusunięte wióry a frez 5 zabuczy, zamruczy i się złamie już przy 1200obrArturMAZAK pisze:a więc tak: jako chłodziwo stosuje emulsję, frez fi5 zwiekszenie obrotów nawet do 1700 powoduje pęknięcie albo zaklejenie.
(PA11 nie jest jeszcze takie beznadziejne do obróbki)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 22:25 przez CFA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1