Normalizowane zebatki?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
kendy
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Normalizowane zebatki?

Post napisał: kendy » 06 sie 2008, 17:14

Witam

Klient dostarczyl mi pewna zebatke. Problem w tym ze zebatka jest 'wykoszona' i nie da sie praktycznie zmierzyc nic poza szerokoscia zeba i iloscia zebow. No moze na jednej uda mi sie zmierzyc wysokosc.

I stad moje pytanie. Czy zebatki sa jakos normalizowane w swoich wymiarach? Te zebatki byly w ksztalcie 'przelamanego' trojkata czyli najpierw obie krawedzie zeba szly pod pewnym katem a potem bylo przelamanie i 'spotkaly' sie szybciej (Mam nadzieje ze obrazowo przedstawilem ). Gora zeba miala jakis promien R.

Sprawa dla mnie ambicjonalna i chce gosciowi wyfrezowac nowa zebatke.
Stad moje pytanie, czy takie zeby sa jakos normalizowane i np. na podstawie dlugosci 'podstawy' i +/- wysokosci bede mogl okreslic pozostale parametry zeba?

Bylbym wdzieczny za pomoc bo sprawa dosc pilna

Tagi:

gaski
Posty w temacie: 1

Post napisał: gaski » 06 sie 2008, 18:23

Podobno listwa zębata (zębatka) to koło zębate o nieskończenie dużej ilości zębów, należy stosować wzory dla koła zębatego. Można zmierzyć wysokość zęba, podzielić przez 2,2 i wyjdzie moduł, lub (i) podziałkę podzielić przez „pi” też otrzymamy moduł. Ząb w profesjonalnie wykonanej zębatce w przekroju ma zarys trapezowy, dopuszcza się wykonanie frezem modułowym krążkowym o danym module nr 8

ps. załączniki nie wchodzą ?

Autor tematu
kendy

Post napisał: kendy » 06 sie 2008, 18:40

Niedoprecyzowalem. Chodzi wlasnie o kolo zebate :)
Wiec jak mam obliczyc wymairy i jak dobrac ksztalt zeba?

Mam:

Srednice na ktorej 'zaczynaja' sie zeby, ich wysokosc i ilosc zebow na danym obwodzie
I teraz jak mam policzyc dokladna dlugosc podstawy, punkt 'przelamania' krawedzi zeba i promien zaokraglenia na zebie.

Prosze o prosty opis a nie odsylanie do jakis programow :) Narysuje sobie to 'recznie' w autocadzie. Musze znac tylko zasade wymiarowania :)

Z gory dzieki :)

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 06 sie 2008, 21:15

jeśli narysujesz w autocadzie to każdy sobie odczyta wymiary sam.
zęby są znormalizowane i mało tego - zasada nie tylko z kołami zębatymi - nikt (projektant) sobie i innym nie utrudnia niepotrzebnie zadania (są niechlubne wyjątki ale to margines mało prawdopodobny)
Nie rozumiem co może oznaczać to "załamanie" - najlepiej to naszkicuj.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
kendy

Post napisał: kendy » 06 sie 2008, 22:23

umowmy sie ze to naprawde jest szkic odreczny :) owo przelamanie jest w kolku

Tak wiec prosze o informacje jak mam narysowac ten 'zab'?

Mam ta srednice na ktorej zab 'stoi' i ta do szczytu zeba. Mam tez ich ilosc.
I prosze o rade jakie sa proporcje bokow, promienia szczytu zeba itp. majac to co mam.

Rano musze miec zrobiona zebatke ;D

Znalazlem takie cos:

Mam d1 i dg oraz ilosc zebow - da sie z tego cos sensownego narysowac?
Czy d jest zawsze na polowie zeba (owo przelamanie)?

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 07 sie 2008, 18:48

Kolego wiekszosc wzorów do określania co to za kolo znajdziesz np tu i tu . Najlepiej jednak zajrzeć do zwykłego poradnika frezera tam jest wszystko jasno wytłumaczone . Pytanie - jaka metoda masz zamiar zrobić to kolo ? Frezowanie czy wycinanie na wodzie lub laserze ? Jeśli chcesz to frezować to musisz mieć podzielnice oraz odpowiednie frezy . Są to frezy kształtowe krazkowe , do każdego modulu są osobne komplety , komplet składa się z kilku sztuk ponumerowanych cyframi . Konkretny nr freza dobiera się na podstawie ilości zebow w kole . Czym więcej zebow tym wyższy nr freza . Konkretnie jaki musisz sobie znaleźć w poradniku .
Jeśli masz go zamiar wyciac woda lub laserem to sprawdź w oprogramowaniu do nich czy nie ma tam funkcji automatycznej generacji geometrii kola . Jeśli nie to poszukaj na forum przewinelo się tu kilka programików do generowania kształtu kola . Ostatecznie poproś na forum żeby ktoś ci wygenerował ten kształt bo pewnie kilka osób posiada takie programiki , jednak musisz znać modol i średnice podziałowa kola .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”