Pomoc w obliczeniach

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
grzechu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Pomoc w obliczeniach

Post napisał: grzechu » 29 gru 2009, 01:33

Jest to mój pierwszy posta na tym forum, więc witam Wszystkich serdecznie.
Już od dawna czytam forum w poszukiwaniu ciekawych rozwiązań jak również podziwiając Wasze konstrukcje, ale dopiero dzisiaj postanowiłem coś w końcu napisać.
W moim przypadku wiele projektów rodzi się w głowie i na papierze ale tak naprawdę na tym się kończy. (nie miałem okazji i potrzeby wykonania). Jest jednak w końcu szansa aby jeden z nich zrealizować.
Chodzi dokładnie o ploter termiczny (sporych gabarytów). Na razie nie będę opisywać dokładnie szczegółów ( o tym wkrótce napiszę w odpowiednim dziale)
Przechodząc do sedna sprawy
Chodzi mi o wyliczenia przekładni i co się z tym wiąże doborem silników.
Będę musiał unieść w pionie ok 50kg na ok 1,5m wysokości
Chciałbym zrobić to na paskach i kołach zębatych ogólnie dostępnych.
Chodzi mi tutaj o podobne rozwiązanie przekładni jak w tym wątku https://www.cnc.info.pl/topics64/oblicz ... 66361406b0
Kumam jak obliczacie tam przełożenie ale nie wiem jak obliczacie posów. (to chyba już za pózna pora jak dla mnie :wink: )
Za wszelkie podpowiedzi i porady będę ogromnie wdzięczny

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 29 gru 2009, 10:41

Znając obroty silnika i obwód koła(czyli wiesz jaka droga przypada na jeden obrót silnika, uwzględniając ewentualne przełożenia) możesz policzyć posuw. Dla przykładu silnik kręci się z prędkością 2obr/s, koło na wale silnika ma obwód 20cm, czyli posuw wynosi 0.4m/s.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tom22 » 29 gru 2009, 12:30

grzechu pisze:Będę musiał unieść w pionie ok 50kg na ok 1,5m wysokości
Chciałbym zrobić to na paskach i kołach zębatych ogólnie dostępnych.
Przy takim ciężarze tylko śruby wchodzą w grę .

Autor tematu
grzechu
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: grzechu » 29 gru 2009, 13:35

krzysiekgrab, już rozumię jak to jest liczone

tom22, Też nad tym myślałem, choć musze powiedzieć że pracuje na podobnej maszynie na której jest takie rozwiązanie silnik-przekładnia (ślimakowa albo zębata - nie wiem jak je zezpoznać) rozmieszczona centarnie na środku ramy, potem wałki w obie strony i paski w góre na których wisi właśnie taka rama (nie ważyłem ale z pewnościa ciężar jest większy niż 50kg). Do plotera jednak podłączane jest sprężone powietrze które poddtrzymuje ramę. (bez powietrza nieraz rama potrafi zjechać na dół)

Ja swoja chciałem trochę odchydzić ale ile bedzie ważyła to wyjdzie dopiero w praniu i dlatego podaje taki ciężar żeby się "zabezpieczyć"
Powiedzcie mi ile ewentualnie mógłbym dzwignać na paskach T10 i jakich ewentualnie trzeba użyć przekładni i silników. Mógłby to ktoś rozpisac i pokazać na przykładzie.

Swoją drogą posuw pionowy mógłbym zrobić na śrubach (to jest jakieś 1,5m), ale co z posuwem poziomym który miałby wynosić 3,5m-4,0m.
Czytałem o posówie na listwach, ale cały czas wzoruje się na maszynie na której pracuje (wszytko rozwiazane na paskach, choć nie chiałbym stosować w swoim rozwiazaniu sprężonego powietrza)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”