Witam
Jak rozwiazac podzial kroków na 1mm dla sruby trapezowej z nakretka o skoku 3mm pomijajac rozwiazania mechaniczne typu przekladnia ?
z gory dziekuej za odpowiedz...
Śruby Tr 12x3mm POSZIAŁ KROKÓW/MM ????
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja widziałbym takie możliwości, jeżeli możliwe:
1. Użyć program gdzie nie podaje sie kroków na 1mm tylko odwrotnie ilość mm na 1 krok (jak dobrze pamietam tak ma TruboCNC);
2. Użyć sterownik który ma mikrokrok z podziałem przez 3 np. 1/6, 1/9 itp. W handlu nie widziałem takich ale można zrobić własny np. w oparciu o AVR czy PIC. Istniej gotowiec LiniStepper ma on 1/6 i 1/18 (http://www.piclist.com/techref/io/stepp ... /index.htm)
3. Dokładnie sprawdzić praktycznie ilość kroków na mm. Być może śruba ma bląd który zniweluje 'ułamek' z dzielenia.
1. Użyć program gdzie nie podaje sie kroków na 1mm tylko odwrotnie ilość mm na 1 krok (jak dobrze pamietam tak ma TruboCNC);
2. Użyć sterownik który ma mikrokrok z podziałem przez 3 np. 1/6, 1/9 itp. W handlu nie widziałem takich ale można zrobić własny np. w oparciu o AVR czy PIC. Istniej gotowiec LiniStepper ma on 1/6 i 1/18 (http://www.piclist.com/techref/io/stepp ... /index.htm)
3. Dokładnie sprawdzić praktycznie ilość kroków na mm. Być może śruba ma bląd który zniweluje 'ułamek' z dzielenia.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Czyli patrzac od strony praktycznej dla silnika 200k/obrot nie stosujac mikrokroku dla śruby o skoku 3mm mam:
1mm = 66,(66) krokow
czyli
1 krok to ~0,015mm
a bład dla kazdego mm jezeli ustale ze 1mm=67krokow wyniesie ~0,0075mm
czyli dla obszaru roboczego 350mm teoretyczny blad dla samego przelozenia wyniesie
~2,5mm
widze ze popelnilem pierwszy blad szkoda tylko ze sruby juz prawie zamocowane w frezarce
1mm = 66,(66) krokow
czyli
1 krok to ~0,015mm
a bład dla kazdego mm jezeli ustale ze 1mm=67krokow wyniesie ~0,0075mm
czyli dla obszaru roboczego 350mm teoretyczny blad dla samego przelozenia wyniesie
~2,5mm

widze ze popelnilem pierwszy blad szkoda tylko ze sruby juz prawie zamocowane w frezarce

....cieżko jest lekko żyć....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: