Montaż koła zębatego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Montaż koła zębatego
Muszę zamocować te koło zębate to podłoża aluminiowego o grubości 6mm w, którym mam już otwór na 4,8mm. Myślałem aby zrobić w kole otwór na 5mm do którego włożyć tuleję która będzie lekko wystawała ponad koło i ją zacisnąć śrubą. Czy to jest dobre rozwiązanie?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli użyjesz stalowej tulejki w otworze zrobinym zwykłym wiertłem i bedzie się to kręcić z duża prędkością albo przy silnie naciągniętym pasku - to owszem bedzie przez jakiś czas działać ale dość szybko się rozklekocze - alumnium nie jest zbyt dobrym materiałem na łożyska.
Może zacznij od sprecyzowania co dokłądnie chcesz uzyskać - chcesz to koło zamocować na sztywno czy ma się obracać? (szczerze mówiąc nie wiem po co ktoś miałby mocować koło T5 na sztywno ale kto wie...) Jeśli ma się obracać - jakie obroty, jakie - mniej więcej - siły będą działąć na koło, jakiej trwałości (ma pochodzić godzinę, rok czy "wieczność" ) i dokładności oczekujesz? No i najważniejsze - jakie narzędzia masz do dyspozycji...
Może zacznij od sprecyzowania co dokłądnie chcesz uzyskać - chcesz to koło zamocować na sztywno czy ma się obracać? (szczerze mówiąc nie wiem po co ktoś miałby mocować koło T5 na sztywno ale kto wie...) Jeśli ma się obracać - jakie obroty, jakie - mniej więcej - siły będą działąć na koło, jakiej trwałości (ma pochodzić godzinę, rok czy "wieczność" ) i dokładności oczekujesz? No i najważniejsze - jakie narzędzia masz do dyspozycji...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Właśnie z opisu nie wynika czy koło ma sie kręcić czy nie jak ma się kręcić to zrobił bym więzy otwór wcisną tulejkę brązu lub wytoczył pod łożysko i dopiero wtedy osadzać tona trzpieniu z pasowaniem takim by się luźno obracało lecz nie kiwało na boki.
może zrób szkic tego co chcesz zrobić
może zrób szkic tego co chcesz zrobić
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wygląda to jak slider a do takiego zastosowania wystarczy chyba coś takiego
otwór w kole pasowym przez niego śruba z niepełnym gwintem
z dwiema podkładkami dystansującymi. całość przykręcona do podstawy (gwint w podstawie) i od dołu nakrętka kontrująca. śrubę przykręcamy tak by koło miało luz ale żeby nie latało i kontrujemy dolna nakrętką 

otwór w kole pasowym przez niego śruba z niepełnym gwintem

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
No..., czyli do napędu popularnego suwaka.zenadas pisze:Dokładnie to chodzi o coś takiego.

Łeee tam..., nieprzeszkadza, a jakoś trzeba przymocować pas do wózka.zenadas pisze:ktoś zrobił to jakoś nieudolnie

zenadas, dobierz sobie odpowiednią śrubę pasowaną M6 do połączeń ruchawych
i praktycznie jesteś w domu.

Naprawdę zabójcze..., Ja pominąłbym w tym przypadku jakie kolwiek łożyskowanie.zenadas pisze:Obroty maksymalne to 120 obr/min
[ Dodano: 2013-12-10, 13:08 ]
Dokładnie.adam Fx pisze: z dwiema podkładkami dystansującymi.
Pozdrawiam Sławek
-
Nidyrydy przy średnicy 4.8 nagwintować M5, będzie szczątkowy zarys gwintuzenadas pisze:śrubę 5mm, ale otwór 4,8mm
i nie będzie trzymał.
Nic się nie martw, rozwierć 4.8 na 5.1 i śmiało gwintuj M6.
Rób tak, jak należy to zrobić.

Zlikwiduj ten kołnierz, jest zbędny.zenadas pisze: koło częściowo ma średnice 8mm i zostaje 1mm
Właściwie to i tak go już nie będzie,
sprawdź sobie dokładnie wymiary śruby pasowanej M6.

A wysokość posadowienia koła ustalisz podkładkami.
Pozdrawiam Sławek