Witam,
podczas kompletowania w różnych magicznych miejscach elementów do budowy
tokarki samoróbki pozyskałem śrubę określaną jako "kulowa", średnica 30mm
skok (+-, wizualnie) około 20 mm, w dobrym stanie + nakrętka.Długość robocza około 1500mm. Chciałbym zapytać, czy ta śruba nadaje się jako napęd suportu wzdłużnego
czy lepiej szukać listwy zębatej?
pozdrawiam
Śruba kulowa
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Pytanie jak będzie odbywało się sterowanie owej śruby?
Konkretniej to czym będzie napędzana (napęd sprzęgnięty z wrzeciennikiem, czy osobny napęd niezależny od obrotów wrzeciennika). Niezależny obrót śruby może być sterowany ręcznie lub za pomocą silnika (to można rozbudować o różne układy).
Jeżeli napęd sprzęgnięty z wrzeciennikiem wypadałoby taką "tokarkę" wyposażyć w nawrotnice (która daje możliwość zmiany kierunku posuwu sań lub ich zatrzymanie).
I tu można by taki napęd rozbudować o np. dzieloną nakrętkę na śrubie trapezowej (co w przypadku śruby kulowej chyba niewykonalne).
Listwa zębata to inna konstrukcja.
Przy sterowaniu manualnym odpowiedni dobór modułu listwy i kół napędzających, odpowiednio dobrana przekładnia zębata która dodatkowo "wprawi" sanie suportu w ruch zgodny z kierunkiem obrotów.
Można wziąć pod uwagę sterowanie z silnika, blokowanie sań suportu itp.
Wiele na ten temat rozwiązań można wymyśleć.
Napisz coś więcej na temat swoich planów tek konstrukcji.
A tu moja konstrukcja (w budowie) Konstrukca mini lathe
U mnie będzie listwa zębata i śruba trapezowa (nawrotnica, dzielona nakrętka itp.)
Pozdrawiam
Konkretniej to czym będzie napędzana (napęd sprzęgnięty z wrzeciennikiem, czy osobny napęd niezależny od obrotów wrzeciennika). Niezależny obrót śruby może być sterowany ręcznie lub za pomocą silnika (to można rozbudować o różne układy).
Jeżeli napęd sprzęgnięty z wrzeciennikiem wypadałoby taką "tokarkę" wyposażyć w nawrotnice (która daje możliwość zmiany kierunku posuwu sań lub ich zatrzymanie).
I tu można by taki napęd rozbudować o np. dzieloną nakrętkę na śrubie trapezowej (co w przypadku śruby kulowej chyba niewykonalne).
Listwa zębata to inna konstrukcja.
Przy sterowaniu manualnym odpowiedni dobór modułu listwy i kół napędzających, odpowiednio dobrana przekładnia zębata która dodatkowo "wprawi" sanie suportu w ruch zgodny z kierunkiem obrotów.
Można wziąć pod uwagę sterowanie z silnika, blokowanie sań suportu itp.
Wiele na ten temat rozwiązań można wymyśleć.
Napisz coś więcej na temat swoich planów tek konstrukcji.
A tu moja konstrukcja (w budowie) Konstrukca mini lathe
U mnie będzie listwa zębata i śruba trapezowa (nawrotnica, dzielona nakrętka itp.)
Pozdrawiam