Witam,
Chcę zastąpić starą śrubę trapezową w frezarce śrubą kulową, ale tu pojawia się problem. Śruba trapezowa w tej frezarce napędzana jest poprzez klin i nutę w śrubie, aby stół górny mógł przejeżdżać swobodnie od lewej do prawej. Tutaj rodzi się moje pytanie czy w śrubie kulowej można zrobić nutę? Chodzi mi o taką głębokość nuty, żeby po nacięciu zostało trochę bieżni dla kulki powiedzmy 0,5mm lub 1mm. Wiem że w nakrętce kulowej biegają sobie kulki ale nie wiem czy taki zabieg nie spowoduje "jakiegoś" zacinania/wieszania kulek lub czegoś podobnego. Niestety nuta podczas przejazdu będzie musiała przejść przez nakrętkę.
śruba kulowa, czy można zrobić nutę
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja bym tego nie robil, dlatego że jeżeli nawet nakrętka będzie pracowala dobrze to widzę tu jeszcze jeden problem. Mianowicie; Sruba kulowa ma bardzo plytki gwint i samo nacięcie będzie bardzo plytkie a więc klin który będzie napędzal śrubę będzie mial malą powierzchnię kontaktu ze śrubą a przez to szybko się zużyje. Dodatkowo zwoje śruby będą dzialaly jak pilnik. Co innego jest w śrubie trapezowej, tam nacięcie jest dosyć glębokie.