Jak wcisnąć nakrętke w obudowę
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jak wcisnąć nakrętke w obudowę
Mam problem z wciśnięciem nakrętki w obudowę ..jak to zrobić prawidłowo ..czy potrzeba to porządnie nasmarować ?bo przyznam że takie jest tylko naoliwione tak jakby i nic wiecej i mi to ciężko wchodzi .....prosze znawćów tematu o pomoc ...
zdjęcie w załączniku.
A pytanie drugie czy dobrze to montuje ?...bo według instrukcji [ o ile dobrze zrozumiałem ] pisze że ta dziurka na nakrętce ma sie pokrywać z tą dziurką z lewej strony na obudowie nakrętki,[widać tam wkręcone 2 śrubki M8 i wtedy dokręcamy te obydwie śrubki [czyli 1 śrubka w dziurce i druga śrubka na powierzchni nakrętki i to właśnie utrzymuje nakrętke w stałej pozycji.
zdjęcie w załączniku.
A pytanie drugie czy dobrze to montuje ?...bo według instrukcji [ o ile dobrze zrozumiałem ] pisze że ta dziurka na nakrętce ma sie pokrywać z tą dziurką z lewej strony na obudowie nakrętki,[widać tam wkręcone 2 śrubki M8 i wtedy dokręcamy te obydwie śrubki [czyli 1 śrubka w dziurce i druga śrubka na powierzchni nakrętki i to właśnie utrzymuje nakrętke w stałej pozycji.
- Załączniki
-
- P6072773.JPG (62.69 KiB) Przejrzano 758 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
A może pomogłoby włożenie nakrętki do zamrażarki i podgrzanie obudowy (jedno się skurczy a drugie rozszerzy)? Widziałem gdzieś na youtubie jak chłodzili element ciekłym azotem i później bez problemu umieszczali w jakimś kołnierzu - pewnie jak się wyrównały temperatury to bardzo ciasno siedzi. Co do montażu to nie mam pewności ale tak jak piszesz wydaje się ok
.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
czy ta fasolka na części wewnętrznej wyfrezowana jest na środku czy może bliżej jednej strony? wygląda mi, że na bloczku sruby bliżej są krawędzi niż na nakrętce fasolka, wiec albo nakrętka ma wystawać po złożeniu albo dałeś ją odwrotnie.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Na zdjęciu poprzednim nakrętka nie jest jeszcze wsadzona w obudowe ........ dodatkowo do obudowy jest jeszcze taki pierscień gwintowany który też sie wkręca i tym sposobem zamyka się nakrętke w obudowie ....
Po kilku próbach i posmarowaniu smarem wlazło ....trzeba było poprostu mocno to wciskać i dokładnie prostopadle ....a pierścień lekko wystaje czy tak ma być?Dodam że nakrętka już nie chciała dalej wleżć a otwór w nakrętce jest centralnie do otworu w obudowie i wkreciłem włąsnie tą śrubke
Ta" fasolka " jest na środku ....odwrotnie chyba nie da sie włożyc nakrętki bo co wtedy z tym otworem w niej?, To jest nakrętka i obudowa ISEL fi 25
Po kilku próbach i posmarowaniu smarem wlazło ....trzeba było poprostu mocno to wciskać i dokładnie prostopadle ....a pierścień lekko wystaje czy tak ma być?Dodam że nakrętka już nie chciała dalej wleżć a otwór w nakrętce jest centralnie do otworu w obudowie i wkreciłem włąsnie tą śrubke
Ta" fasolka " jest na środku ....odwrotnie chyba nie da sie włożyc nakrętki bo co wtedy z tym otworem w niej?, To jest nakrętka i obudowa ISEL fi 25
- Załączniki
-
- P6072780.JPG (73.91 KiB) Przejrzano 733 razy
-
Kupiłem osobno , uszczelniacze też osobno [takie gumowe krąŻki co sie wkłada do nakrętki .Ja również dziekuje za informacje co do kolejności składania nakrętki-obudowa .Akurat zrobiłem na odwrót...
Zapamietam na przyszłość .
Mogę koledze "yoyer "odsprzedać inne obudowy od takich nakrętek , są nowe nie używane ,zrezygnowałem z nich w swoim projekcie i zakupiłem inne właśnie takie kwadratowe w firmie Transpol ...
Poniżej zdjęcie okrągłych .

Mogę koledze "yoyer "odsprzedać inne obudowy od takich nakrętek , są nowe nie używane ,zrezygnowałem z nich w swoim projekcie i zakupiłem inne właśnie takie kwadratowe w firmie Transpol ...
Poniżej zdjęcie okrągłych .
- Załączniki
-
- obudowy-pod-nakretki-fi25.jpg (15.95 KiB) Przejrzano 721 razy