Śruba kulowa .Naprawa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Śruba kulowa .Naprawa
Witam.Kupiłem śrubę kulową fi 40mm skok 40mm długość 200 cm. Wszystko jest fajne z tym że wiedziałem o jej luzach gdyż nie była nowa. I faktycznie luzy ma.Postanowiłem że przejadę nakrętką do końca i ją wyciągnę . Okazało się że kulki są w stanie agonalnym i trzeba je wymienić (bieżnia śruby jak i środek nakrętki jest idealny ) . Nakrętka jest podwójna. I teraz jest problem . Jak mierzę kulki to mi wychodzi że średnice mają od fi 6.05 do 6.20 . I teraz nie mam pojęcia jaka powinna być faktyczna ich średnica .Mierząc rowek na śrubie do żadnego wniosku nie dochodzę bo mi wszystko pasuje .Drugi problem to jak założyć teraz nakrętkę. (a konkretnie jak wsadzić kulki ) . Wszystkie sugestie , rady mile widziane . Jeżeli będą potrzebne zdjęcia to mogę zrobić . Pozdrawiam Jarek .
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kulki można ułożyć na smar stały , starym dobrym sposobem. Nie układałem nigdy w śrubach podwónych , może być kłopot z dostępem , ale w pojedynczych żaden problem.
Smarujemy śrubę i "przyklejamy" kulki w kanałach , następnie wkręcamy śrubę.
Mozna też użyć tulejki o zbliżonej średnicy aby wstępnie ustawić kulki. Tak zabezpieczane są przez producentów nowe nakrętki .
Z doborem kulek może być pewien problem ponieważ bieżnie są również "wyjeżdżone" i na nominałach będą luzy.
Trzeba próbować doświadczalnie .
Smarujemy śrubę i "przyklejamy" kulki w kanałach , następnie wkręcamy śrubę.
Mozna też użyć tulejki o zbliżonej średnicy aby wstępnie ustawić kulki. Tak zabezpieczane są przez producentów nowe nakrętki .
Z doborem kulek może być pewien problem ponieważ bieżnie są również "wyjeżdżone" i na nominałach będą luzy.
Trzeba próbować doświadczalnie .
-
-
Witam.Przed chwilą znalazłem sensownego producenta przeróżnych kulek . Można zamawiać dowolną ilość oto strona jak by ktoś potrzebował .
http://www.gewa.com.pl/ .Kulki faktycznie przychodzą 6.35 mm .Natomiast chyba będzie niemały problem z ich włożeniem do podwójnej nakrętki
[ Dodano: 2009-01-26, 15:32 ]
Niestety muszę założyć taki niminał gdyż następny wymiar to dopiero 6.40 mm
http://www.gewa.com.pl/ .Kulki faktycznie przychodzą 6.35 mm .Natomiast chyba będzie niemały problem z ich włożeniem do podwójnej nakrętki
[ Dodano: 2009-01-26, 15:32 ]
Niestety muszę założyć taki niminał gdyż następny wymiar to dopiero 6.40 mm
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Przy podwójnej nakretce jest mozliwość kasowania luzów , a ze składaniem tak jak koledzy pisza na smarze i odpowiednio namagnesowany śrubokręt, oczywiscie nie można być wczorajszym bo wtedy rece za bardzo latają
.Ja to składam jedna strona od połowy na zewnątrz i potem druga tak samo .Przy twojej śrubce
dobrze jest dorobić trzpień o odpowiedniej grubości i włożyc go do środka po złożeniu nakretki aby kulki nie wypadły gdy bedziesz wkrecał ją na śrubę

-