jakie śruby i nakętki ?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 03 wrz 2007, 08:24

witam !! racja ! - to zwapnienia w mózgu :lol: . pewnie że śruba nie będzie bić bo się nie kręci . a że zwiśnie - to raczej pewne - można podjąć jakieś próby i badania . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
abusee
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: abusee » 03 wrz 2007, 08:37

Leoo pisze: Równie ciekawym zadaniem będzie połączenie pasem serwa i obu nakrętek. Teoretycznie serwo powinno znajdować się centralnie między nakrętkami, by uzyskać "symetryczną" sztywność przeniesienia.
Rozważając teoretycznie, możliwy jest tylko jeden punk gdzie trzeba przyłożyć silnik wynikający z jednego punktu styku obwodów kol o średnicy r i odległości środków 2r.

Praktycznie pomysł mam aby po założeniu pasków wyznaczyć ten punkt organoleptyczne.
przyłożyć silnik tam gdzie sam się ułoży z zapiętymi paskami a potem z uzyskanych punktów poprowadzić po obwodzie jednego z okręgów kilka centymetrów otworów regulacyjnych.
Gdy damy nieznacznie dłuższe paski -punkty mamy 2 -a w praktyce interpolowaną linie

Czyli wypadnie po przeciwnej stronie wrzeciona na belce aby zachować powyższe

SAS

[ Dodano: 2007-09-03, 08:47 ]
pukury pisze: pewnie że śruba nie będzie bić bo się nie kręci . a że zwiśnie - to raczej pewne - można podjąć jakieś próby i badania . pozdrawiam !!
ano pewnie :)
Myślę nad badaniami - przykręcimy śrubę i sie zobaczy ten legendarny "zwis"
Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-09-05, 21:51 ]
Znalazłem chyba prostszy sposób na regulacje mająca na celu równomierny naciąg pasków biegnących od silnika do nakretek.
Po zestawieniu elementów z pewnym niewielkim luzem naciąg uzyskujemy poprzez niezalezne rolki.
Czy takie rozwiązanie jest praktykowane czy wywarzam otwarte drzwi ?

SAS

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”