Cięcie nakrętka z brązu na pół

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 01 cze 2009, 08:32

Piotr Rakowski pisze:Naprawdę fajnym rozwiązaniem są nakrętki samosmarne firmy IGUS robione z tworzywa o nazwie Iglidur. Sam używam ich od dawna. Mają tę cechę, że są także "samoklinujące", czyli luz wzdłużny wykasowywany jest na starcie. Polecam - nie są aż tak drogie, by nie można było sobie na nie pozwolić.
Same nakrętki faktycznie nie są drogie i wystarczy jedna na oś.
Czy gwinty trzeba też u Nich brać? Jeśli tak, to może zna Kolega orientacyjne ceny?

Tagi:

pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pit » 01 cze 2009, 10:49

Ja u siebie mam sruby z akcesoria.cnc, a nakrętki od igusa i jest ok. tez je polecam.

Autor tematu
oriong
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oriong » 02 cze 2009, 11:54

Też tak usiłuję zrobić jak kolega pit.

Śruby oraz kilka dodatków (łożyska, łożyska i coś z elektroniki) zamówiłem bez problemu u cnc.info.pl.
Z tymi nakrętkami mam problem zamówić u igusa. Dzwonię to mówią wszytko ok. nie ma problemu i że mi wyślą na email ile mam zapłacić...za nakrętki + koszta przesyłki i na tym się kończy (dzwoniłem już dwa razy).
Próbowałem zamówić na stronie igusa te nakrętki to mi się błędy sypały (że przy wysyłaniu pojawił się błąd)
Wysyłam emaile - i zero odpowiedzi..... (jak wysyłałem zapytania do cnc.info to piorunem odpowiadali).

pit

Post napisał: pit » 02 cze 2009, 17:59

Dokładnie nie pamiętam ale chyba dość długo czekałem na swoje nakrętki bo musieli je dopiero od niemca sprowadzić i jak już mieli u siebie to dali mi cynk ile jestem im winien i wtedy pojechałem je od nich odebrać. Tak więc może spytaj ich czy mają je już u siebie.

Autor tematu
oriong
Posty w temacie: 5

Post napisał: oriong » 03 cze 2009, 07:52

Dzwoniłem wczoraj jeszcze raz i rozmwiałem z kimś ważniejszym. Okazało się że mają problem z emailem tzn. wysyłać wysyłają emaile ale nie dochodzą emaile do osób które mają konto na onet tak samo się dzieje jak ktoś wyśle z onetu do nich to też lipa...
Ciekawe: wiedzą i nic z tym nie robią (przynajmniej narazie).
Zapewnił mnie że zaraz wyśle (z innego konta - od siebie) mi zestawienie ile mam im zapłacić (przedpłata) za nakrętki i przesyłkę ale się nie doczekałem.
Dzisiaj zadzwonię ostatni raz i powiem niech wysyłają za zaliczeniem, a jak nie to nie.

Awatar użytkownika

podrzeźbi

Post napisał: podrzeźbi » 29 lis 2009, 21:00

Właśnie mi dostarczono nakrętki z igliduru. Chcę je zastosować jako kontrujące. Mogę powiedzieć, że jest to najtwardsze tworzywo sztuczne jakie miałem w rękach. Trochę przypomina element ceramiczny. Teraz pozostaje zrobić jakiś skuteczny i prosty system kasowania luzów. By móc stroić instrument przed koncertem. Ciekawe jakby się spisywała maszynka na ich prowadnicach ?

vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Kontakt:

Post napisał: vitro » 06 mar 2010, 21:15

Witam. Od kilku lat pracuję na własnoręcznie zrobionych frezarkach. Nie zwracałem uwagi na luz na śrubach gdyż w moich wyrobach z drewna luz ten był mało istotny. Od pewnego czasu robię płaskorzeźby i tu wyszło szydło z worka, luz okazał sie istotnym błędem. Usunąłem go w dość prosty sposób. Nakrętkę z brązu przeciąłem (nie do końca) w 2/3 długości, pozostawiłem ściankę ok. 8 mm. W przeciwległym boku wywierciłem wzdłuż nakrętki otwór fi 6 mm do przecięcia i fi 4,8 mm za przecięciem, nagwintowałem szóstką i skręciłem śrubą. Wystarczyło minimalne dokręcenie (może 15 może 20 stopni) i luzu nie ma, jeżeli się pojawi to dokręcę śrubę itd., itd., aż do zniszczenia nakrętki (chyba potrwa to parę lat).

beowolf

Post napisał: beowolf » 06 mar 2010, 22:58

może troche poza tematem....kupiłem właśnie nakrętki z poliamidu. Kurde....nie ma co - luzu to na tych nakrętkach faktycznie nie ma. Ale opory ruchu na śrubie są masakryczne. Dopiero po wielokrotnym spryskaniu WD i rozjeżdzeniu ich śruby zaczęły nadawać się do uzytku. Ale i tak boje się, że silniki 3Nm ich nie obrócą. Co do nakrętek z brązu - nie mam porównania bo nie używałem, ale wydaje mi się, że warto zainwestować w te z poliamidu. Szczególnie, że są tańsze i nie mają luzu.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 06 mar 2010, 23:47

A czy ktoś próbował nakrętek z igliduru w suporcie tokarki?

Awatar użytkownika

podrzeźbi

Post napisał: podrzeźbi » 07 mar 2010, 01:50

Ciekawe ile takie poszczególne nakrętki mogą przejechać kilometrów zanim się zetrą do cna. Jeżeli nie ma niepotrzebnych naprężeń. A śruby kulowe też wieczne nie są. Przecinanie nakrętki powoduje utworzenie krawędzi skrawających i pewnie zużywa się to szybciej. Nie wiem jak zachowają się plastikowe nakrętki w tandemie z brązowymi. Jak smar z drobinkami metalowymi na nie wpłynie. Może plastikowe działają dobrze ale bez żadnego smaru.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”