Nowe działy na forum - jakie?

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

glopijasio
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: glopijasio » 21 sie 2009, 22:08

Też popieram utworzenie Unigraphics'a. [/quote]

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: chaos » 24 sie 2009, 08:42

Dziś został utworzony dział NX CAM / Unigraphics.
https://www.cnc.info.pl/nx-cam-unigraphics-vf103.htm

Zapraszam do dyskusji na temat tego oprogramowania.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

Awatar użytkownika

InteGReX_84
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: InteGReX_84 » 25 sie 2009, 18:26

Nie chce być nachalny ale może któryś z adminów ustosunkował się do mojej prośby
odnośnie działu nt. firm pracodawców itp. :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
chaos
Administrator
Kontakt:

Post napisał: chaos » 26 sie 2009, 09:39

Witam
Myślałem o czymś takim ale jest to trudne do zrobienia ze względów etycznych. Wiadomo w każdej firmie znajdzie się pracownik, któremu coś nie pasuje - odchodzi z wielim wrzaskiem i oczernia na łamach naszego forum tą firmę chociaż naprawde w firmie panuje przyjemna atmosfera i wszystko jest ok - nikt tego nie sprawdzi.
Kolejna sprawa to wynagrodzenia - jest to też sprawa pomiędzy pracownikiem i pracodawcą wykalkulowywana z wielu zmiennych.

Inne sprawy wewnętrzne w firmie są jeszcze trudniejsze do zweryfikowania, więc narazie sobie darujemy taki dział.

Raczej myślałem bardziej o ratingu dla firm, gdzie można by przyznawać punkty na + za dobrze wykonaną robotę oraz dawać minusy za fuszerkę. Powstała by w ten sposób taka czarna i biała lista zakładów. Zastanawiam się tylko jak by to było można rozwiązać - pomyślimy zobaczymy.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 18 paź 2009, 10:20

Witam Wszystkich
Tak dodajemy te działy (sam bym dodał jeszcze kilka aby uporządkować kila rzeczy )
Ale aby forum zostało przejrzyste trzeba było by zastanowić się nad zwijaniem głównych działów tak aby lista po wejściu na główne forum nie była tak obszerna i nie przerażała nowych użytkowników , po prostu każdy rozwijał by sobie to co go interesuje
Taka moja Uwaga ! :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: upadły_mnich » 18 paź 2009, 23:00

jedna rzecz jakiej brakuje:
gotowe konstrukcje - coś jak na węgierskiej stronie...
Gotowe konstrukcje, działajace, gdzie można zadać pytanie. Niby album jest ale to nie to.
Jeden warunek - konstrukcja niezależnie jak zrobiona - działa
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

Autor tematu
chaos
Administrator
Kontakt:

Post napisał: chaos » 19 paź 2009, 09:22

Witam
Po to właśnie jest ten dział na forum aby wypisywać tu wszystko co chciei byście mieć lub zmienić na forum.

Z tymi działami o gotowych konstrukcjach już wcześniej myślałem - na początku miały to być działy w kategorii MASZYNY ale aktualnie jest tam wszystko odnośnie budowy maszyn.

Myślę że mógłbym zrobić taki dział na którym każdy kto zbudował maszynę mógł by się tą maszyną pochwalić i dać odnośnik do relacji z jej budowy jeżeli jest taka na forum.
To chyba dobry pomysł.
Pozdrawiam
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
www.ebmia.pl

amaciejewski

Post napisał: amaciejewski » 15 lis 2009, 22:39

CAM - ESPRIT
-----------------------
jak się nie rozwijasz to się cofasz :)

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Magneto86 » 21 lis 2009, 19:09

chaos pisze:Witam
Myślałem o czymś takim ale jest to trudne do zrobienia ze względów etycznych. Wiadomo w każdej firmie znajdzie się pracownik, któremu coś nie pasuje - odchodzi z wielim wrzaskiem i oczernia na łamach naszego forum tą firmę chociaż naprawde w firmie panuje przyjemna atmosfera i wszystko jest ok - nikt tego nie sprawdzi.
Kolejna sprawa to wynagrodzenia - jest to też sprawa pomiędzy pracownikiem i pracodawcą wykalkulowywana z wielu zmiennych.

Inne sprawy wewnętrzne w firmie są jeszcze trudniejsze do zweryfikowania, więc narazie sobie darujemy taki dział.
Więc może stworzyć taką suchą bazę firm związanych bardziej lub mniej ze sterowaniem CNC? Mam na myśli ograniczanie się do samych FAKTÓW, bez opinii, czy własnych ocen.
Od jakiegoś czasu dość intensywnie szukam potencjalnych pracodawców i muszę stwierdzić, że znalezienie konkretnych informacji jest bardzo trudne, nawet z pomocą google...

Mam na myśli coś takiego:
- nazwa firmy
- stosowane oprogramowanie CAD/CAM i układy sterowania
- wielkość zatrudnienia
- czy preferują raczej operatorów/programistów, czy może mają swoją sekcję programowania CNC
- parę słów o parku maszynowym
- link do strony firmy :wink:
itp...

wskazany jest oczywiście podział kraj/Europa/USA-Kanada/Wschód
Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 21 lis 2009, 19:50

Magneto86 pisze:
chaos pisze:Witam

Więc może stworzyć taką suchą bazę firm związanych bardziej lub mniej ze sterowaniem CNC?.....
Ale po co?
CNC FORUM to nie ,,pośredniak''. :razz:
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”