Witam
Chciałbym kupić cnc, i tym samym ułatwić pracę, ze względu na koszty coś taniego, ale tym samym i starego, żeby nie napisać wiekowego, nie mam jednak wiedzy. Zastanawiam się nad
CNC BIESSE ROVER 16 , i tu pierwsze pytanie czy istnieje możliwość instalacji nowego komputera, myślałem też nad powiększeniem pola roboczego.
CNC BIESSE ROVER 16
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Przede wszystkim napisz, do czego ta maszyna ma służyć, czyli co masz zamiar na nie obrabiać, jak dużo tego, jakie kształty itd, itp.
Nie można powiększyć pola roboczego maszyny przemysłowej, a o taką Ci chyba chodzi.
Po prostu kupujesz maszynę z określoną (stałą) wielkością pola roboczego.
Nie sądzę również, żeby w tak wiekowej maszynie (BIESSE ROVER 16) można było wymienić kompa na nowszy, tzn. pewnie można, ale na niewiele nowszy od tego który już jest, więc z automatu i tak stary, a jeśli na tym kompie jest zainstalowany jakiś nietypowy system, to już na 99% nie wymienisz kompa na nowszy bo po prostu sterowniki nie znajdziesz sterowników.
Zresztą w tym temacie https://www.cnc.info.pl/topics30/biesse ... t24923.htm wypowiada się kolega który może pomóc.
Nie można powiększyć pola roboczego maszyny przemysłowej, a o taką Ci chyba chodzi.
Po prostu kupujesz maszynę z określoną (stałą) wielkością pola roboczego.
Nie sądzę również, żeby w tak wiekowej maszynie (BIESSE ROVER 16) można było wymienić kompa na nowszy, tzn. pewnie można, ale na niewiele nowszy od tego który już jest, więc z automatu i tak stary, a jeśli na tym kompie jest zainstalowany jakiś nietypowy system, to już na 99% nie wymienisz kompa na nowszy bo po prostu sterowniki nie znajdziesz sterowników.
Zresztą w tym temacie https://www.cnc.info.pl/topics30/biesse ... t24923.htm wypowiada się kolega który może pomóc.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Mam możliwość nabyć Rover 322 i Rover 16 bez litery s (czy ma to jakieś znaczenie)
Są to maszyny z produkcji.Chciałbym prosic o maksymalnie dużo info na ten temat.Mam
doświadczenie w produkcji seryjnej ale nie na obrabiarkach CNC.
Czy warto jest angażować siły i środki w dosyć stare urządzenia,choć małe CNC bardzo
by się przydało.
Jak wygląda servis i sterowanie (programy)i wszystko co się z tym łączy.
Liczę na pomoc kolegów z doświadczeniem iwiedzą w przedstawionym temacie.
Są to maszyny z produkcji.Chciałbym prosic o maksymalnie dużo info na ten temat.Mam
doświadczenie w produkcji seryjnej ale nie na obrabiarkach CNC.
Czy warto jest angażować siły i środki w dosyć stare urządzenia,choć małe CNC bardzo
by się przydało.
Jak wygląda servis i sterowanie (programy)i wszystko co się z tym łączy.
Liczę na pomoc kolegów z doświadczeniem iwiedzą w przedstawionym temacie.