Metody Pomiaru narzędzi na tokarkach CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
kamil1129 pisze:a dlaczego na tym filmie ma wartości minusowe ???
mierzyłem kiedyś tak narzędzia i też mi wyszły wartości ujemne, więc myślałem że zrobiłem źle bo jak przyszedłem na maszynę to wartości były na plus (jak mierzyłem suwmiarką na oko to jest wpisana grubość noża- od oporu uchwytu do wierzchołka ostrza ??)
[ Dodano: 2015-11-15, 12:54 ]Pneumokok pisze: Bierzesz wałek aluminiowy, planujesz go i ustawiasz na powierzchni bazę czyli Z0. Do tej powierzchni dotykasz (łapiesz wiórka) kolejnymi narzędziami. U siebie na maszynach w tym momencie klikałem w oknie do pomiaru narzędzi "Ustaw bazę w Z' i w tablicy geometrycznej wpisywała mi się wartość korekcji dla danego narzędzia .
A jeśli mam 1 założony nóż to planuję wałek ustawiam pz0 i póżniej znów dotykam tej powierzchni i daje pomiar narzędzia w osi Z i tyle, tak ???
Ten nóż, który masz założony to już jest zmierzony czy nie? Jeśli tak, to tylko plaujesz i klikasz 'Ustaw PPZ' - pisujesz tam 0 i tyle - masz juz ustawiną baze na czole wałka.
Jesli ten noz nie jest ustawiony to dodatkowo tak jak na filmie pokazałeś - 'Pomiar narzedzia' - 'ręcznie' - wybierasz oś Z - wpisujesz wartość 0 i klikasz żeby zatwierdziło. W lewym górnym rogu (znaczy jak tak w swoim nowym sinumeriku 828D mam) masz położenie końcówki ostrza w przestrzeni roboczej maszyny X i Z. W osi Z powinno być 0. Przy pierwszym nożu to wydaje się dziwne, bo jednocześnie ustawiasz bazę Z0 na daetalu oraz wpisujesz w pomierze narzedzia 0

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 12
Czy na podstawie tych wartości mogę stwierdzić czy nóż jest dobrze zmierzony ??? na chłopski rozum X nie powinien być taki sam ??? i Z (MKS) taki sam jak Z pierwszego przesunięcia ??
https://zapodaj.net/2b571634f8e00.jpg.html
https://zapodaj.net/2b571634f8e00.jpg.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Tak to chyba nie ustawisz.
Ja to robię tak:
Tocze kawałek materiału i na jego czole obstawiam Z0.
Następnie tocze średnicę.
Mierze średnicę i na szczelinomierz 0,03 ustawiam każde narzędzie.
Potem tylko korekcje przy detalach.
Jedynie przy wiertle możesz szybko ustawić pozycje X bo można wpisać pozycje maszynowa.
Szczęki są bez znaczenia.
Ja to robię tak:
Tocze kawałek materiału i na jego czole obstawiam Z0.
Następnie tocze średnicę.
Mierze średnicę i na szczelinomierz 0,03 ustawiam każde narzędzie.
Potem tylko korekcje przy detalach.
Jedynie przy wiertle możesz szybko ustawić pozycje X bo można wpisać pozycje maszynowa.
Szczęki są bez znaczenia.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witam
jestem tutaj nowy i potrzebuje pomocy na co dzień pracuje na fanukach a tym razem muszę naciąć wielowypust na simumeriki shop turnie
cały problem ze muszę wydłużyć istniejący wielowypust używająć osi C na wale o długośći 1200mm i średnicy 240 chodzi mi o to gdzie w simuneriku jest tzw tool offset dla osi C zeby ustawić sobie ten wał pod frez przez dotknięcie frezem wielowypustu i zbazować się np C= 2,5 stopnia bardzo proszę o porade gdyż tak sie jeszcze nigdy nie ustawiałem a gabaryt wału jest na tyle duży nie jestem wstanie ustawić tego recznie przestawiając go w szczękach
jestem tutaj nowy i potrzebuje pomocy na co dzień pracuje na fanukach a tym razem muszę naciąć wielowypust na simumeriki shop turnie
cały problem ze muszę wydłużyć istniejący wielowypust używająć osi C na wale o długośći 1200mm i średnicy 240 chodzi mi o to gdzie w simuneriku jest tzw tool offset dla osi C zeby ustawić sobie ten wał pod frez przez dotknięcie frezem wielowypustu i zbazować się np C= 2,5 stopnia bardzo proszę o porade gdyż tak sie jeszcze nigdy nie ustawiałem a gabaryt wału jest na tyle duży nie jestem wstanie ustawić tego recznie przestawiając go w szczękach