Buduję napęd teleskopu astronomicznego który będzie służył m.in. do namierzania i śledzenia tzw. "kosmicznych śmieci". Z oczywistych względów projekt napędu jest oparty na miniaturowych serwach BLDC o mocy nominalnej 30W z przekładniami planetarnymi, z dopuszczalnym momentem do 7,5 Nm. Uzyskanie prędkości obrotowej osi rzędu 17 stopni/sekundę nie stanowi żadnego problemu.
Problem za to jest w doborze odpowiedniego sterowania tymi silnikami. Chyba się na tym wyłożyłem. Gotowe drivery są kosztowne, a niestety wymagania są duże. Przede wszystkim potrzebna jest ogromna dynamika zakresu prędkości gdyż potrzebuję sterować prędkością od 0,2 do 2 obr/min w trybie pozycji od 2 do 7000 obr/min w trybie prędkości, z zachowaniem informacji o dokładnej pozycji napędu. Serwa posiadają enkodery inkrementalne 3 kanałowe o rozdzielczości 1000 cpr (nadajnik linii TTL). Przy prędkości obrotowej rzędu 7000 rpm jest co obliczać. Napięcie pracy silników to 24V. Maksymalny prąd silników do 3,2A.
Sterownik ma być kontrolowany z zewnątrz, gdyż obliczenie trajektorii ruchu takiego satelity jest potrzebna bardzo duża moc obliczeniowa, po otrzymaniu informacji o położeniu osi z enkoderów, obliczałby niezbędne przesunięcie i prędkość i kierował to info do poszukiwanego sterownika.
Czy ktoś spotkał się ze sterownikami w rozsądnej cenie (do 500 zł za szt.) które są w stanie wysterować te serwa i obsłużyć taki zakres prędkości i częstotliwości? Jedyne sterowniki w rozsądnej cenie jakie znalazłem to duże analogowe B12A6. Znalazłem też sterownik Trinamic TMCM-1640 który jest maleńki, wydajny ale drogi. Może są jakieś rozwiązania DIY? Na codzień bawię się z audio DIY gdzie jest zatrzęsienie tanich i znakomitych układów budowanych przez amatorów. Są takie w świecie serw CNC? Macie jakieś propozycje?
Dzięki i pozdrawiam