A z czego twoim zdaniem ma się składać enkoder ?

Ten silnik ma wszystko co potrzeba , czujnika halla , enkoder optyczny wyjście A- B - index
Na popracie tego co mówię otworzyłem jeden . Jest zamontowany enkoder najprawdopodobniej HEDS-5540 A11 , co prawda jest odwrócony napisami do dołu , ale jestem prawie pewny na 100% .
W każdym enkoderze jest właśnie taki czujnik w zasadzie w całości zwanym enkoderem , a obudowa to osobna sprawa

To że się nazywa jakoś tam i ma pięknie lśniącą obudowę to i tak będzie miał właśnie takie coś w środku .

Miałem już sporo serw i profesjonalne i mniej

wszystkie jak jeden mąż

mają taki czujnik w środku i na dodatek z tarczą

Mimo co mogę się mylić i proszę mi pokazać że są innego typu enkodery w serwach niż optyczne .

:-) Dlaczego nawet siemens ma takie "wkładki dioda i tarcza " jedyna rozbieżność to rozdzielczość i sposób sterowania .
Pozdrawiam
ps. nie tylko DSPMC są inne rozwiązania pod step i dir oczywiście działające , a koszt elementów zamyka się w ok 80zł z pcb i reszta podzespołów .
[ Dodano: 2009-10-03, 09:09 ]
Proszę zwrócić jeszcze uwagę na to że serwo to ma 12tyś obrotów na min. Stosując przekładnie 1/4 zwiększamy moc 4 krotnie i uzyskujemy 4 krotnie zwiekszoną rozdzielczość enkodera czyli 2000 imp na obrót a prędkość i tak na poziomie 3 tysięcy czyli tyle ile ma obecnie większość serw na rynku .
[ Dodano: 2009-10-03, 09:31 ]
Jeszcze jedno , do kolegi Mrozika , dlaczego chcesz mieć kosmiczne prędkości jeżeli samo wrzeciono osiąga z tego co widzę maksymalnie 2000 obrotów na min. Przecież robiąc chociaż przy alumie wiór nie może przekraczać pewnej wartości , czyli to jest wartość zabierana przez jedno ostrze . Chyba że założysz głowice powiedzmy 8 nożową to wyjdzie 16 tyś zebrań na min. co przy wiórze powiedzmy 0.5 mm daje 8m/m , ale i tak nie wolno przekraczać pewnych parametrów prędkościowych ze względu na grubość skrawania jak i prędkość , wszystko musi być dobrane optymalnie . Więc zacznij od obliczeń co chcesz obrabiać , jaka produkcja , materiał , ilości (ciągłość) pracy maszyny , i potem dobieraj maszynę i jeśli chcesz przerobić na cnc to napędy .
Trzeba pamiętać że konstrukcje CNC żadzą się trochę innymi prawami niż manuale , chodzi mi o napędy sposób przełożenia napędu jak i same prowadnice .
W proponowanej maszynce przez ciebie są na pewno śruby trapezowe i do tego nakrętki najprawdopodobniej ze stali ( nie z brązu) gdyż jest to maszyna manualna i nie wymaga dużych prędkości i tak też była projektowana . Więc chcąc uzyskać duże prędkości trzeba wymienić śruby z nakrętkami na co najmniej z brązu najlepiej kulowe . Poza tym prowadnice to jaskółcze gniazdo k\gdzie kasuje się luzy przez dociśnięcie pryzm . Wszystko to śruba jak i prowadnica daje już solidne opory gdzie trzeba już zarezerwować moc silnika na tylko przesunięcie stołu . Sam przez to przechodziłem i przestrzegam przed zakupem takiej maszynki , lepiej już coś kupić cnc gotowiec robiony przez kilku ludzi na forum , od razu można zarabiać a nie przez okres co najmniej kilku miesięcy modyfikować maszynę . Nie patrz że łądnie wygląda i ma jakieś bajery i tak ta maszyna to chińszczyzna z leciutkich odlewów , gdzie wszystko drży i telepie . Poważnie mówię , lepiej kupić coś polskiego starszego a mieć solidną konstrukcję , a w tąką można można inwestować .
Na razie chyba wystarczy tego wykładu