Wrzuciłem poprawiony link do zdjęcia:

Posprawdzam wszystko tak jak napisałeś i odpiszę
No nie ładnie. Przede wszystkim to nie Ty kolego posiadasz tę maszynę tylko jest to własność Pratt&Whitney Kalisz. Serwis maszyn Fadal, czyli moja firma, nie poddał sie tylko długo oczekiwał na przysłanie nietypowych, właściwych części które w ubiegłym tygodniu dotarły już do PWK. Wizyta jest wstepnie umówiona na przyszły tydzień.tatarxxx pisze:Witam wszystkich. Posiadam maszynę Fadal VMC-4020HT. W maszynie został uszkodzony czujnik odczytu położenia osi B. Działa tylko czujnik położenia silnika przez co maszyna czasami się myli i nie obraca stołu dokładnie o zadany kąt. Dodam że Serwis FADAL POLSKA poddał się w temacie. Panowie przyjechali rozebrali co trzeba i nie dali rady naprawić. Stąd moje pytanie czy ma ktoś może jakieś namiary do fachowca który zechciał by się podjąć naprawy ?. Poniżej zamieszczam foto stołu wraz z zaznaczonym czujnikiem położenia.
Wrzuciłem poprawiony link do zdjęcia:
Posprawdzam wszystko tak jak napisałeś i odpiszę
Problemem nie są luzy mechaniczne. Tam nie ma serwosilników bo układ jest na prąd stały. Nie ma też pulsecodera a jest resolver. Encoder jest na wale osi B. Bez braku podstaw wiedzy o tych rozwiązaniach nie zalecam doradzać (mechanikowi czy operatorowi - ktokolwiek napisał tekst)cncontrol pisze:Witam
Czy jesteś pewien że podzielnica (oś B) wyposażona jest w dodatkowy "czujnik" (pulscoder) położenia osi (taka sytuacja nazwana jest kontrolą zwrotną).
Na pewno jeden PULSCODER zamontowany masz na serwosilniku, jeśli to jest jedyne urządzenie kontrolujące obrót osi, powodem niedokładności jest luz na przekładni.
napisz jakie to są niedokładności
Może być też taka sytuacja, że masz wyłączoną kontrolę zwrotną w sterowaniu.
podany przez Ciebie link do fotki nie działa.
sprawdź wszystko dokładnie coś zaradzimy.
Pozdrawiam
CNCONTROL
Wysyła Pan ludzi do naprawy konkretnej maszyny bez odpowiednich części zapasowych. Na dodatek serwisanci nie raczyli jasno określić operatorowi co zamierzają robić, skoro Ów szuka pomocy na forum. Na Jego miejscu pewnie postąpił bym tak samo.Bumar123 pisze:Żeby kolega takich szykan na przyszłość nie pisał, zwrócę się z oficjalnym pismam do PWK o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, dlaczego ich pracownik wypowiada się w imieniu firmy szykanując inną bardzo poważną firmę - dostawcę obrabiarek i producenta części lotniczych czyli z tej samej branży.
Leoo pisze:Wysyła Pan ludzi do naprawy konkretnej maszyny bez odpowiednich części zapasowych. Na dodatek serwisanci nie raczyli jasno określić operatorowi co zamierzają robić, skoro Ów szuka pomocy na forum. Na Jego miejscu pewnie postąpił bym tak samo.Bumar123 pisze:Żeby kolega takich szykan na przyszłość nie pisał, zwrócę się z oficjalnym pismam do PWK o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, dlaczego ich pracownik wypowiada się w imieniu firmy szykanując inną bardzo poważną firmę - dostawcę obrabiarek i producenta części lotniczych czyli z tej samej branży.