Danfoss VLT 2800
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Danfoss VLT 2800
Witam
Pojawił mi się problem z podpieciem falownika danfoss vlt 2800 6.3KVA (trochę tego już nie ogarniam). Przejdzmy do problemu..
Po podpieciu falownika do prądu i testowego silnika i ustawieniu wszystkich danych dotyczacych silnika nic sie nie dzieje, nie ma zadnego startu, nawet tykniecia. Zastanawia mnie jeszcze napięcie bo na wsywietlaczu mruga 'Ud 584' srednio bo waha sie o jakies 5 jednostek. Z tego co znalazlem w instrukcji to napiecie na wejsciu ? I teraz pytanie czy ono nie powinno miec ok. 400v? Moze cos jest przestawione w nim ? Juz mi ręcę opadaja bo siedze od trzech godzin nad instrukcja i falownikiem a tu dalej nic....
Pojawił mi się problem z podpieciem falownika danfoss vlt 2800 6.3KVA (trochę tego już nie ogarniam). Przejdzmy do problemu..
Po podpieciu falownika do prądu i testowego silnika i ustawieniu wszystkich danych dotyczacych silnika nic sie nie dzieje, nie ma zadnego startu, nawet tykniecia. Zastanawia mnie jeszcze napięcie bo na wsywietlaczu mruga 'Ud 584' srednio bo waha sie o jakies 5 jednostek. Z tego co znalazlem w instrukcji to napiecie na wejsciu ? I teraz pytanie czy ono nie powinno miec ok. 400v? Moze cos jest przestawione w nim ? Juz mi ręcę opadaja bo siedze od trzech godzin nad instrukcja i falownikiem a tu dalej nic....
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
chyba źle szukałeś bo Ud to :radeksr2 pisze:Ud 584' srednio bo waha sie o jakies 5 jednostek. Z tego co znalazlem w instrukcji to napiecie na wejsciu ?
" Ud
Przetwornica częstotliwości pokazuje napięcie na obwodzie pośrednim w woltach [V] "
więc jest to napięcie w obwodzie stało-prądowym przetwornicy.
na 66 stronie masz cytowane powyżej zdanie, a 69 stronie masz tabelkę z wartościami
http://www.technologie.com.pl/www_dokum ... 28A849.pdf
jakiś czas temu siedziałem ze dwa dni nad VLT 2030 nawet udało się to zakręcić ale rodziło się to w strasznych boleściach.
Radość nie trwała długo bo po kilkunastu minutach zgasł, wywalając S-ke i juz nie ożył.

Na szczęście trafiejny bo dostałem go z uwalonym mostkiem, po wymianie chodził, ale nie długo.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
sprawdź dokładnie czy masz prawidłowo ustawione parametry odpowiedzialne za start/stop
jeżeli lokalnie ( panel operatora) nie chce startować to przełącz na zewnętrzne wejście, podepnij byle wyłącznik ( zaznacz se ne nim 0/1 żebyś był pewny kiedy łączy a kiedy przerwa)
tak samo z regulacją obrotów , też na zewnętrzny potencjometr ( chyba 10kΩ )
A trzeba przyznać że filozofia programowania VLT-ków jest delikatnie mówiąc dość dziwna
jeżeli lokalnie ( panel operatora) nie chce startować to przełącz na zewnętrzne wejście, podepnij byle wyłącznik ( zaznacz se ne nim 0/1 żebyś był pewny kiedy łączy a kiedy przerwa)
tak samo z regulacją obrotów , też na zewnętrzny potencjometr ( chyba 10kΩ )
A trzeba przyznać że filozofia programowania VLT-ków jest delikatnie mówiąc dość dziwna

Pozdrawiam , Michał.