Potrzebna aplikacja do programowania TRIA6000

Dyskusje o maszynach Morbidelli

Autor tematu
mc7piotr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Potrzebna aplikacja do programowania TRIA6000

Post napisał: mc7piotr » 15 paź 2007, 20:40

Witam! Jestem nowy na forum więc wybaczcie mi ewentualne niejasności.
3 lata pracuje na "Morbidelli U-26 i wrzystkie PGM-y pisze ręcznie w maszynie lub na TRIA PC,
szukam jakiegoś programu co mi ułatwi pracę.
Pozdrawiam i dzięki.

Tagi:

dgdar
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dgdar » 21 paź 2007, 20:15

Witam,

To co może ułatwić ci pracę na U26 to MARVINCAD ( generator z postprocesorem ) z DXF, lub cam - owski program spięty z maszyną ( standartowo postprocesor posiada AlphaCAM )
HOMAG SUPORT

Autor tematu
mc7piotr

Post napisał: mc7piotr » 22 paź 2007, 16:02

Dzięki "dgdar"
zobaczę co da się wykombinować
Pozdro...

[ Dodano: 2007-10-28, 09:48 ]
Witam wiecie może gdzie mogę znależć demo lub testową wersję "MARVINCAD"na próbę
Pozdrawiam!

Zontak
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zontak » 03 maja 2009, 09:41

Cześć, jak daleko w osi Y wierci ta maszyna?? do ilu milimetrów w Y można programować wiercenie?? a co do sterowania odezwij się może będę mógł pomóc :)

Autor tematu
mc7piotr

Post napisał: mc7piotr » 03 maja 2009, 11:37

Zontak pisze:Cześć, jak daleko w osi Y wierci ta maszyna?? do ilu milimetrów w Y można programować wiercenie?? a co do sterowania odezwij się może będę mógł pomóc :)
dokładnie nie pamiętam ale chyba najbardziej wysuniętym wiertłem można wyjechać około 1000 mm.

Zontak

Post napisał: Zontak » 03 maja 2009, 13:53

dzięki za odpowiedź, mam morbidelli U46 i teraz przymierzam się do drugiego, właśnie u26, u46 teraz stoi bo popsuło się serwo, w mojej serwa są firmy vickers, znasz jakies dobre serwisy od cnc?, ja programuje na tria pc, to taki program imitujacy komputer z maszyny, wszystko jest tak samo tyle ze na zwykłym pc, pisze program na pc, kopiuje na dyskietke i juz:) interesuje Cie cos takiego ?, w razie czego elektrowrzeciona silniki od osi, przetwornice naprawia firma elsil z grudziadza, szukam kogos od elektroniki

Autor tematu
mc7piotr

Post napisał: mc7piotr » 03 maja 2009, 18:21

Zontak pisze:dzięki za odpowiedź, mam morbidelli U46 i teraz przymierzam się do drugiego, właśnie u26, u46 teraz stoi bo popsuło się serwo, w mojej serwa są firmy vickers, znasz jakies dobre serwisy od cnc?, ja programuje na tria pc, to taki program imitujacy komputer z maszyny, wszystko jest tak samo tyle ze na zwykłym pc, pisze program na pc, kopiuje na dyskietke i juz:) interesuje Cie cos takiego ?, w razie czego elektrowrzeciona silniki od osi, przetwornice naprawia firma elsil z grudziadza, szukam kogos od elektroniki
ja też piszę na triapc już kilka lat,co do wrzecion to naprawiamy sami(mamy znajomego elektryka no i jak coś to robi wszystko nawet łożyska) a co do elektroniki jak już coś poważnego z czym sobie nie radzę to mamy gościa z okolic Torunia,jest dobry ale nie tani.
jak byś potrzebował jakichś info o U-26 to pisz,mam trochę materiałów(czasami robię szkolenia) a co do U-46 to też ciekawa maszyna miałem już z nia raz styczność ale chętnie bym się coś więcej dowiedział(chodzi mi o instrukcję itp..)

Zontak

Post napisał: Zontak » 03 maja 2009, 19:28

U46 to to samo co U26 tyle ze ma wiecej wiertel i 3 wrzeciona frezujace plus pilka, ja akurat pilki nie mam tzn mam sam agregat ale nie podlaczony, lezy w magazynie :), sterowanie to tria 6000 dlatego chce kupic u26 zeby programy pasowaly do obu maszyn, w razie czego w ustawieniach maszyny zmienie numery narzedzi zeby nie trzeba ich bylo zmieniac w programach :), lozyska od X i Y sami juz wymienialismy :) kilka elektrozaworow tez juz poszlo, do tych od ssawek membrane zrobilismy z 1 mm gumy ;), teraz najwiekszym problemem jest brak fachowca od elektroniki, jakby co prosilbym o telefon to fachowca:) czy w U26 da sie rozlozyc kilka programow na jednej formatce wykorzystujac polecenie S/ ??:) wiem ze jezeli maszyna po pracy ma odjechac na bok wpisuje sie polecenie N X... Y... i wtedy odjedzie do tego punktu bez wykonywania zadnej pracy :), w sumie najbardziej musze wiedziec czy U26 jest w stanie wywiercic otwor na 920 milimentrach w osi Y nawet najbardziej wysunietym wiertlem:)

Autor tematu
mc7piotr

Post napisał: mc7piotr » 04 maja 2009, 18:31

Zontak pisze:U46 to to samo co U26 tyle ze ma wiecej wiertel i 3 wrzeciona frezujace plus pilka, ja akurat pilki nie mam tzn mam sam agregat ale nie podlaczony, lezy w magazynie :), sterowanie to tria 6000 dlatego chce kupic u26 zeby programy pasowaly do obu maszyn, w razie czego w ustawieniach maszyny zmienie numery narzedzi zeby nie trzeba ich bylo zmieniac w programach :), lozyska od X i Y sami juz wymienialismy :) kilka elektrozaworow tez juz poszlo, do tych od ssawek membrane zrobilismy z 1 mm gumy ;), teraz najwiekszym problemem jest brak fachowca od elektroniki, jakby co prosilbym o telefon to fachowca:) czy w U26 da sie rozlozyc kilka programow na jednej formatce wykorzystujac polecenie S/ ??:) wiem ze jezeli maszyna po pracy ma odjechac na bok wpisuje sie polecenie N X... Y... i wtedy odjedzie do tego punktu bez wykonywania zadnej pracy :), w sumie najbardziej musze wiedziec czy U26 jest w stanie wywiercic otwor na 920 milimentrach w osi Y nawet najbardziej wysunietym wiertlem:)
na ta odległość wiertło odjedzie napewno, co do podprogramów"S/..."to tez sie daje i obracać co 90 stopni a numer nwysyłam naPW

Zontak

Post napisał: Zontak » 04 maja 2009, 20:05

niestety ale na PW nic nie doszło :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Morbidelli”