wysłałem jeszcze raz,jak nie dojdzie to wal na moje GGZontak pisze:niestety ale na PW nic nie doszło
Potrzebna aplikacja do programowania TRIA6000
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
a co wycinasz na niej,jeśli można spytać,bo porównywałem programowanie w Alfacam-ie i ręczne pisanie to zdecydowanie szybciej idzie ręcznie bo przecież i tak trzeba przepisać linijki z Alfacam-upiotr79 pisze:witam ja tez od niedawna mam kontakt z ta kontrola ale dla modelu morbidelli author 502 i doradzono mi alpha cam-a ktory ma post procesory do morbidelli i dziala to ale warunek jest ze musisz ten software opanowac
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
no idea softwerow polega na tym ze na podstawie rysunku ktory ztworzysz i potem zrobisz mu toolpath sciezke narzedzia ma sam wygenerowac. No ale to nie koniec bo to by bylo zbyt proste przed wygenerowaniem sciezki musisz okreslic maszyne lub postrprocesor w zaleznosci od programu roznie to nazywaja i postprocesor ktory wybierasz nie moze byc przypadkowy.
Dlatego zkonfigurowanie postprcesora dla danej maszyny musi byc zrobione bo inaczej maszyna ci nie odczyta sciezki i bedziesz musial to wpisywac recznie.
Wiec musisz znalezc kogos kto pisze postprocesory i niech ci zkonfiguruje go dla twojej maszyny.
Dla morbidelli author 502 bylo to o tyle trudne ze generowala ona G-kody w zapisie binarnym.
Dlatego jednym z nielicznych softwer-ow krory generuje w tym zapisie jest alphacam.
Ja do tej pory pracowalem z mastercam ale ten natomiast generuje w zapisie asci.
Dlatego zkonfigurowanie postprcesora dla danej maszyny musi byc zrobione bo inaczej maszyna ci nie odczyta sciezki i bedziesz musial to wpisywac recznie.
Wiec musisz znalezc kogos kto pisze postprocesory i niech ci zkonfiguruje go dla twojej maszyny.
Dla morbidelli author 502 bylo to o tyle trudne ze generowala ona G-kody w zapisie binarnym.
Dlatego jednym z nielicznych softwer-ow krory generuje w tym zapisie jest alphacam.
Ja do tej pory pracowalem z mastercam ale ten natomiast generuje w zapisie asci.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
a z którego roku jest ten AUTHOR 502 i jakie posiada sterowanie,no i czy komputer maszyny odczytuje wysłany do niego program wygenerowany przez ALFACAM ,bo z tego co wiem starsze typy morbidelek przyjmowały tylko format pliku z zapisanym G-kodem w swoim formacie (PGM) a nie jak nowe które odczytają format z postprocesora zapisany nawet w "notatniku"