Mala Tokarka - wlansa konstrukcja - projekt

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: panzmiasta » 01 mar 2014, 09:17

IMPULS3 pisze: chyba że siła którą pas ma przenieść jest dość spora to wtedy warto zwiększyć średnice.
Właśnie dobrym przykładem jest zdjęcie kol Adrapak , na takich kołach przy wierceniu dużym wiertłem na chińskim badziewiu bardzo często leci dym z małego koła pasowego, co nie zmienia faktu że nietaktem jest by ktoś z "zielonym pojęciem " dawał nauki komuś kto toczy już od wielu lat . Teoria chłopska lepiej jak zostanie na polu :smile:

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 mar 2014, 10:06

Obrazek

Obrazek

Na fotkach tokarynka z uchwytem 125 fabrycznie napędzana dwubiegowym silnikiem o mocy dobrze ponad 5 kW, sądząc po rozmiarach. Nikt go nie chce - leży na złomie od zeszłego roku, jak go z tej tokarki wyrzuciłem.

Być może sobie kiedyś zrobię takie dwie choinki z kół wieloklinowych, i będę zmieniał, ale szczerze wątpię - wolę dać większy silnik i falownik, i wszystko załatwiać na jednym przełożeniu. W tej chwili naprawdę niewiele mi do pełni szczęścia brakuje. Gdybym bawił się wyłącznie hobbystycznie, to by nic nie brakowało. Ale coraz cześciej się trafiają większe i terminowe zlecenia, i dlatego trwa wyścig zbrojeń :)

Autor tematu
adrpak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 21

Post napisał: adrpak » 01 mar 2014, 10:49

panzmiasta pisze:
IMPULS3 pisze: chyba że siła którą pas ma przenieść jest dość spora to wtedy warto zwiększyć średnice.
Właśnie dobrym przykładem jest zdjęcie kol Adrapak , na takich kołach przy wierceniu dużym wiertłem na chińskim badziewiu bardzo często leci dym z małego koła pasowego, co nie zmienia faktu że nietaktem jest by ktoś z "zielonym pojęciem " dawał nauki komuś kto toczy już od wielu lat . Teoria chłopska lepiej jak zostanie na polu :smile:
Nic dziwnego ze leci dym :) jesli mowa o malym kole jako napedzajacym a duzym napedzanym i do tego duze wiertlo w twardym materiale to jest to jak pchanie auta pod delikatne wzniesienie, upchnie sie ale sie nameczy :) lub poprostu zawolac pomoc. w tym przypadku wiekszy i mocniejszy silnik.

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 02 mar 2014, 09:04

MlKl pisze:- wolę dać większy silnik i falownik, i wszystko załatwiać na jednym przełożeniu.
To jest dość sensowne , przeważnie ze zmianą pasową jest dużo roboty i ekstremalnie czasochłonne w porównaniu z falownikiem [ widać to na zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie , w jednym miejscu wyślizgane a reszta przyrdzewiała] ale ...

Falownik 2,2kw z silnikiem 3kw to już zamach na instalację elektryczną , delikatnie licząc max to 4,6kw pobieranej mocy z gniazdka , wszystkie elementy dostarczające napięcie do falownika czyli gniazdko , wtyczka i przewód powinny być "w wykonaniu przemysłowym" . Zabezpieczenie też musi być konkretne , gdzieś miałem tabelkę moc falownika=zabezpieczenie ale nie mogę jej teraz znaleźć . Oczywiście moje przemyślenia odnoszą się do sytuacji kiedy falownik ma swój przylicznikowy bezpiecznik , jesli na tej samej linii będzie np lodówka która włącza się automatycznie to... będzie tarach i cisza i ciemność ;] .

Tyle teorii :shock:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 mar 2014, 09:10

W praktyce bezpiecznik 25 A serii C i wszystko działa :) Zdarza mi się mieć włączoną maszynę - ~2 kW, Farela - tez 2 kW i czajnik elektryczny oraz oświetlenie - czyli wisi na linii ponad 6 kW

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 02 mar 2014, 17:06

i to jest też bardzo logiczne 26 A max i nic się nie dzieje , tak na silniku 1,1kw bardzo fajnie . Silnik 2,2kw lub 3kw nieco więcej prądu pobiera , będziesz musiał albo toczyć albo się grzać a najlepiej wypić herbatkę podczas grzania farelki a potem dopiero toczyć :smile: , nawet jak by był bezpiecznik "D" to takiego przeciążenia już nie zdzierży-to już taka moja realna teoria ...
Kiedyś dawno temu dostałem starodawne bezpieczniki "automaty" takie czarne chciałem sprawdzić czy dobre , włączyłem z 4 grzejniki różnych mocy pod jedno gniazdko dając w obwód nieszczęsny automat , po 10 min tak jakoś przypadkiem dotknąłem ściany ... była bardzo ciepła w miejscu ułożenia kabla , a to tylko 10min , na szczęście przewody mam miedziane, jakieś 5 lat wcześniej kładzione .

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 mar 2014, 20:36

Zawsze mogę zmienić główny bezpiecznik na 32 A serii C :) Zabezpieczenie główne na wszystkie garaże stoi na 64 A.

Autor tematu
adrpak
Posty w temacie: 21

Post napisał: adrpak » 05 mar 2014, 23:28

Taki byla poprzednia wersja wrzecionnika:
Obrazek

o myslicie o takim wrzecionniku?
poprawiony po kolku uwagach.
Obrazek

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: pioterek » 07 mar 2014, 05:33

Trzeba zadbać o miejsce na enkoder, wygodny dostęp do nakrętki i nakrętki kontrującej którymi będzie trzeba regulować luz na łożyskach.

Awatar użytkownika

Irkysz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Irkysz » 07 mar 2014, 10:55

Ja może odbiegnę od tematu ponieważ bardzo podobają mi się rysunki przedstawione przez kolegę adrpak są bardzo efektowne i intuicyjne w związku z tym mam pytanie do kolegi adrpak w jakim programie kolega wykonuje te rysunki :roll:
Nadmienię również że jestem na etapie testowania takiej tokareczki oczywiście fotki i spostrzeżenia przedstawię w najbliższym czasie pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”