A gdzie dział TOKARKA KONSTRUKCJA DREWNIANA ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Dodam tylko tyle - to forum czytują również nowicjusze, zupełnie w tematyce nie oblatani. Zobaczy jeden z drugim, że taki element się da zrobić z drewna, i użyje sosenki, nie wpuści w uchwyt osi - nieszczęście gotowe.
Maszynka autora może wytrzymać i sto lat, ale nie jest to w żadnym wypadku wzór do naśladowania. W tym jednym detalu oczywiście. Cała reszta jest ciekawym przykładem praktycznego "zrób to sam"
Maszynka autora może wytrzymać i sto lat, ale nie jest to w żadnym wypadku wzór do naśladowania. W tym jednym detalu oczywiście. Cała reszta jest ciekawym przykładem praktycznego "zrób to sam"

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Witam po dłuższej przerwie. 
Tokarka drewniana to już wspomnienie (rozklekotała się i wylądowała w piecu )
Wczoraj na złomie nabyłem jakąś tarczę z 8 otworami M12 o rozstawie 130mm i otworem przelotowym fi42 i wałek fi50 o długości 198mm z otworem przelotowym fi35. Całość waży koło 7,5 kg i ładnie dźwięczy.
Czy da radę z tego zrobić wrzeciono do tokarki pod uchwyt 125mm ?
Jak zaplanować połączenie tych dwóch elementów żeby tokarz nie miał za dużo roboty ? Macie jakieś pomysły ?

Tokarka drewniana to już wspomnienie (rozklekotała się i wylądowała w piecu )
Wczoraj na złomie nabyłem jakąś tarczę z 8 otworami M12 o rozstawie 130mm i otworem przelotowym fi42 i wałek fi50 o długości 198mm z otworem przelotowym fi35. Całość waży koło 7,5 kg i ładnie dźwięczy.
Czy da radę z tego zrobić wrzeciono do tokarki pod uchwyt 125mm ?
Jak zaplanować połączenie tych dwóch elementów żeby tokarz nie miał za dużo roboty ? Macie jakieś pomysły ?
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !
-
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Rzeczywiście tak zmniejszyłem rozmiar obrazka, że nie idzie wymiarów odczytac.
1. Najpierw wytoczył bym gwint wewnątrz tylko jaki i jak głęboko ?
2. Potem podtoczenie na simering fi 78mm.
3. Na koniec podtoczenie na łożysko o średnicy fi75.
Dobrze kombinuje ?

1. Najpierw wytoczył bym gwint wewnątrz tylko jaki i jak głęboko ?
2. Potem podtoczenie na simering fi 78mm.
3. Na koniec podtoczenie na łożysko o średnicy fi75.
Dobrze kombinuje ?

SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !
-
- Posty w temacie: 2
Nikt ze specjalistów się nie wypowiada, to może jak ja to widzę. Roztoczenie otworu fi 42mm na fi 50mm z pasowaniem na ciasny wcisk wałka. Wciśnięcie wałka na prasie, potem spaw po obwodzie z tyłu i przetoczenie całości w kłach na żądane wymiary.
Mocowanie na gwint w tym zestawie nie bardzo mi się podoba - na wałku nie da się wykonać pierścienia oporowego zapewniającego prostopadłość osi wałka do płaszczyzny tarczy zabierakowej uchwytu. Poza tym nacięcie pod gwint osłabiło by wałek, który ma ściankę 7,5mm, wg mnie akurat na uchwyt 125mm.
Mocowanie na gwint w tym zestawie nie bardzo mi się podoba - na wałku nie da się wykonać pierścienia oporowego zapewniającego prostopadłość osi wałka do płaszczyzny tarczy zabierakowej uchwytu. Poza tym nacięcie pod gwint osłabiło by wałek, który ma ściankę 7,5mm, wg mnie akurat na uchwyt 125mm.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W takim razie ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze. Spawanie może mocno pościągać tą rurkę, dlatego trzeba by to było robić staranie, tak aby po stoczeniu nie pozostał nierównomierny rozkład masy. Trzeba by toczyć ze wszystkich stron.
Zamiast spawania Możesz wcisnąć rurkę na wcisk, potem wywiercić równomiernie na obwodzie (na kołnierzu) trzy otwory, nagwintować je ciasno i wkręcić w nie wyższej klasy oczywiście o odpowiedniej długości śruby.
Zamiast spawania Możesz wcisnąć rurkę na wcisk, potem wywiercić równomiernie na obwodzie (na kołnierzu) trzy otwory, nagwintować je ciasno i wkręcić w nie wyższej klasy oczywiście o odpowiedniej długości śruby.