Strona 1 z 1

Forma do pierników

: 13 mar 2014, 23:07
autor: matejko2
Hej !
Chce zamówić formę do pierników w kształcie Papugi (w załączeniu) i mam do Was kilka pytań. Wielkość około 10x10 wysokość 10mm
Czy plexi będzie materiałem ok?
Czy frezarka obrobi tak by jedna krawędź była ostra ( ta co wycina ciasto), ale tylko jednego boku (od wewnątrz ścianka foremki ma być prostopadła do wycinanego ciasta).
Czy górna krawędź może być zakończona w kształcie T (by cała foremka była mocniejsza)
Jakiego wykonawcy szukać, jaką maszyną musi dysponować?
Jaki orientacyjny koszt może być wytworzenia takiej formy ?

Z góry dziękuje za pomoc
Mateusz

Re: Forma do pierników

: 14 mar 2014, 08:21
autor: balbini
matejko2 pisze:Czy plexi będzie materiałem ok?
Ma ten materiał foremki(np. plexi) atest/certyfikat do kontaktu z taką żywnością w podwyższonej temperaturze?

: 14 mar 2014, 11:10
autor: matejko2
Nie, to tylko do domowego użytku. Tez nie musi być odporne na temperatury bo wycinamy z surowego ciasta pierniki i potem do piekarnika.

: 14 mar 2014, 11:28
autor: kubus838
matejko2 pisze:Nie, to tylko do domowego użytku. Tez nie musi być odporne na temperatury bo wycinamy z surowego ciasta pierniki i potem do piekarnika.
Witam
Czy do surowego ciasta czy gotowego ma styczność artykułem spożywczym więc musi mieć atest. A tak na marginesie, pleksa podzcas obróbki bardzo się pyli - przynajmniej przy frezowaniu. Będziesz musiał po obróbce doprowadzić do idealnej gładkości właśnie z powodu pylenia jak tego, żeby Ci na tym pierniku przypadkiem jakieś dziwne historie nie wyszły chodzi mi o wygląd płaszczyzn. A najlepiej dowiedz jakie tworzywa mają atest na "styczność z artykułami spożywczymi" i z czego taką forme można wykonać, bo jest wiele tworzyw które wchodzą w reakcje w kontakcie z artykułami spożywczymi. np drożdżami, tłuszczami, proszkami do pieczenia.

robert

: 14 mar 2014, 11:38
autor: matejko2
cenne uwagi !
Bardzo dziękuje.

: 27 mar 2014, 21:12
autor: kawa10