Forma do pierników

Dyskusje na tematy związane z przygotowywaniem form.

Autor tematu
matejko2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2014, 22:53
Lokalizacja: google

Forma do pierników

#1

Post napisał: matejko2 » 13 mar 2014, 23:07

Hej !
Chce zamówić formę do pierników w kształcie Papugi (w załączeniu) i mam do Was kilka pytań. Wielkość około 10x10 wysokość 10mm
Czy plexi będzie materiałem ok?
Czy frezarka obrobi tak by jedna krawędź była ostra ( ta co wycina ciasto), ale tylko jednego boku (od wewnątrz ścianka foremki ma być prostopadła do wycinanego ciasta).
Czy górna krawędź może być zakończona w kształcie T (by cała foremka była mocniejsza)
Jakiego wykonawcy szukać, jaką maszyną musi dysponować?
Jaki orientacyjny koszt może być wytworzenia takiej formy ?

Z góry dziękuje za pomoc
Mateusz
Załączniki
piernik papuga3.JPG



Tagi:


balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 232
Rejestracja: 15 gru 2013, 10:44

Re: Forma do pierników

#2

Post napisał: balbini » 14 mar 2014, 08:21

matejko2 pisze:Czy plexi będzie materiałem ok?
Ma ten materiał foremki(np. plexi) atest/certyfikat do kontaktu z taką żywnością w podwyższonej temperaturze?


Autor tematu
matejko2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2014, 22:53
Lokalizacja: google

#3

Post napisał: matejko2 » 14 mar 2014, 11:10

Nie, to tylko do domowego użytku. Tez nie musi być odporne na temperatury bo wycinamy z surowego ciasta pierniki i potem do piekarnika.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2572
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 14 mar 2014, 11:28

matejko2 pisze:Nie, to tylko do domowego użytku. Tez nie musi być odporne na temperatury bo wycinamy z surowego ciasta pierniki i potem do piekarnika.
Witam
Czy do surowego ciasta czy gotowego ma styczność artykułem spożywczym więc musi mieć atest. A tak na marginesie, pleksa podzcas obróbki bardzo się pyli - przynajmniej przy frezowaniu. Będziesz musiał po obróbce doprowadzić do idealnej gładkości właśnie z powodu pylenia jak tego, żeby Ci na tym pierniku przypadkiem jakieś dziwne historie nie wyszły chodzi mi o wygląd płaszczyzn. A najlepiej dowiedz jakie tworzywa mają atest na "styczność z artykułami spożywczymi" i z czego taką forme można wykonać, bo jest wiele tworzyw które wchodzą w reakcje w kontakcie z artykułami spożywczymi. np drożdżami, tłuszczami, proszkami do pieczenia.

robert


Autor tematu
matejko2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2014, 22:53
Lokalizacja: google

#5

Post napisał: matejko2 » 14 mar 2014, 11:38

cenne uwagi !
Bardzo dziękuje.


kawa10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2014, 21:06
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: kawa10 » 27 mar 2014, 21:12


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wytwarzanie Form”