Ciekawostka...

Jeśli znasz ciekawy adres strony związanej z CNC, mechaniką lub automatyką umieść go tutaj. Zabronione jest umieszczanie linków reklamowych. Musisz mieć minimum 10 postów aby napisać coś na tym forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Ciekawostka...

Post napisał: gmaro » 24 cze 2006, 19:47

może mało na temat ale...

Jeśli ktos nie widział jak się zwija spężynki to zapraszam do kilkuminutowego filmiku..maszyny robią wrażenie a pozatym miałem okazje pobawić się trochę takim cackiem.. :wink:

http://www.nucoil.com/files/FXseries.WMV

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 24 cze 2006, 20:43

Zapomniales dodac ze filmik ma 79 MB :wink:

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: PETERS » 24 cze 2006, 21:54

Ale warto zobaczyć, chociaż nie trzeba ściągać całego. Padłem jak to zobaczyłem- jednak precyzja jest na wysokim poziomie. Tylko zastanawia mnie dlaczego te krzywki, które popychają narzędzia nie sa jednakowe - przecież to nie jest programowane mechanicznie - tymi krzywkami?!? Tylko numerycznie.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 24 cze 2006, 23:10

Fakt warto bylo zobaczyc .Ciekawe jak sie to programuje :) Bo przy niektorych sprezynkach to trudno bylo sie domyslic jak ona to robi a co dopiero dobrac narzedzia i ja zaprogramowac.gmaro, jak to jest rozwiazane ? Sa jakies cykle czy programuje sie ja krok po kroku?

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 25 cze 2006, 03:43

fajne maszynki, warto zobaczyc :grin: .
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 25 cze 2006, 07:17

..ja pracowałem przez rok na takim automacie w latach (1997-1998) lecz o wiele prostszym ale zasada samego zwijania sprężyn była ta sama..wszystko niestety trzeba manualnie ustawić każdą krzywkę,podnośnik,spinery a także przyrządy do pomiaru a np: długośc L wpisujemy z konsoli dlatego takie automaty ustawia sie dla wiekszych serii lub bardzo dużych bo samo ustawienie w zależności od wprawy samego ustawiacza oraz skomlikowania sprężyn może trwać nawet i całą dniówkę(8 godzin)..oczywiście widać jakie niesamowite kształty można ustawiać i wymaga to dużej praktyki i wyobraźni...

..co do samych filmów mam ich wiecej na płytkach ale obiętość ich jest zdecydowanie większa..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 25 cze 2006, 13:55

gmaro pisze:bo samo ustawienie w zależności od wprawy samego ustawiacza oraz skomlikowania sprężyn może trwać nawet i całą dniówkę(8 godzin)..oczywiście
i 500kg drutu na schrot :), no ale tak to wlasnie sie robi
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

lankoff

Post napisał: lankoff » 15 sie 2006, 21:57

SUPER!!!!!!
dlaczego tak (krzywki)?
producent podzielil proces technologiczny na czesc "banalne" (no moze nie dla kazdego)
i "technologicznie trudne" tzn za kazdy z suportow z servem kiedys odpowiadala specjalna krzywka ktora to :
A trzeba narysowac,B wykonac!!! C umiescic na maszynie we wlasciwy sposob
przestawienie maszyny na inny wyrob z tego samego drutu to ladne kilka godzin!!!
przy zastosowaniu komputera sprawa moze sie ograniczyc tylko do wymiany "uniwersalnych krzywek czasowych" (cylindrycznych) i zmiany programu dala suportow z obrotem.jest duzo efektywniej
no dziecko to tych sprezynek giac niebedzie!
Trzeba jeszce troche pokombinowac nad uproszczeniem calej maszyny ,ale sterowanych jest okolo 20 osi(8 supostow,kilka ma dodatkowy obrot,obrotnik z prostowatrka drutu+wysuw+??? trzeba by dokladnie wiedziec jak to COS dziala)

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 15 sie 2006, 22:43

tak sie zlozylo ze firma nucoil jest doslownie po sasiedzku z firma w ktorej pracuje, ale nigdy nie widzialem tych maszyn na wlasne oczy choc w okolicy to co druga firma robi sprezyny.
mysle ze te krzywki to raczej sa uniwersalne i chyba nie wymagaja zbyt czestej wymiany, pytanie tylko po co krzywki? moze dlatego ze sruby byly by drozsze i sama budowa by sie troche skomplikowala. poza tym to moze chodzi tez o przyspieszenia jakie mozna uzyskac na krzywkach ktore to bylo by trudo uzyskac na srubach.
moze ktos z kolegow ma jakies doswiadczenie w temacie i moze powiedziec dlaczego krzywki?
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 18 sie 2006, 07:50

ERNEST KUCZEK pisze:mysle ze te krzywki to raczej sa uniwersalne i chyba nie wymagaja zbyt czestej wymiany, pytanie tylko po co krzywki?
krzywki- sa potrzebne żeby robic różne kształty podczas samego zwijania sprężyny lub innych elementów sprężystych , przeważnie są to uniwersalne krzywki lecz zdaża się że się dorabia do bardzo skąplikowanych sprężyn .. pozatym już w najprostszych automatach do sprężyn stosuje się krzywki np: do zwijania stożków..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Linki”