Inspirująca strona
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Inspirująca strona
http://www.tuvie.com/color-picker-by-jinsun-park Warto pobiegać po tej stronie, zagłębić się w dalsze linki. Dużo pomysłów pobudzających wyobraźnię i zachęcających do twórczego działania.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
I o to chodzi. Czasem pojawia się na tym forum temat który dla mniej wprawnego umysłowo obserwatora ma się nijak do CNC. Wtedy jak Filip z konopii wyskakuje jakiś samozwańczy strażnik moralności i porządku żeby zamaszystym kopniakiem wysłać autora nie technicznych treści na inne forum czyli mówiąc krótko do diabła. Szkoda. Błąd podstawowy. Przecież żeby doszło do reakcji chemicznej (na przykład transakcji handlowej w sklepie CNC) nie zawsze składnikowi chemicznemu A (potencjalnie kupującemu) wystarczy pokazać drogowskaz do składnika chemicznego B (sklepu). Czasem żeby pobudzić składnikowi A apetyt na zakupy potrzebny jest katalizator, choćby w postaci "inspirującej strony" Po zajrzeniu mimochodem pod wskazany link i postudiowaniu cudzych wynalazków i koncepcji takiemu słabiej zdecydowanemu albo wręcz przypadkowemu wędrowcowi po internecie zaczynają buzować kwasy żołądkowe, budzi się jakaś dawno zapomniana szara komórka, otwiera nieużywana dotąd szufladka w rozumie... Wiem co mówię bo sam tak zaczynałem swoją przygodę. Kiedy taki zaskoczy o co w tym sporcie chodzi, to wpada bezpowrotnie w sidła techniki, uzależnia się i staje się aktywnym sponsorem sponsorów. Jeżeli nie skończy się kasowanie nie pasujących wprost do zbioru tematów CNC inicjatyw to będzie kiepsko. Zalegnie głucha cisza. Pozostaną znudzeni i skłóceni ze sobą najwyższeej klasy specjaliści trzymający w spoconej drżącej nerwowo łapie pieczątkę z krzykliwym napisem "Na Googlach poszukaj" na wypadek gdyby pojawił się jakiś nieświadom zagrożenia robak, beznadziejny przypadek, nowicjusz. A przecież CNC to nie tylko obraz ponurego typa w zatłuszczonym kitlu i bereciku z "antenką" stojącego przy pulpicie frezarki o wielkości stadionu. To także może być maszynka do spławików, skomputeryzowany minikombajn do pikowania sadzonek roślin w paletach czy wręcz obieraczka do ziemniaków. Maszyn CNC nie konstruuje się zazwyczaj żeby zszokować ciotkę na imieninach ale żeby realizowała nasz (bądź podpatrzony) pomysł. Wielu którzy nie mając jeszcze pomysłu zaczynają od sklejania silników ze sterownikami i drewna z metalem żeby maszynka ożyła, potem rozpytują na prawo i lewo do czego można by jej użyć. Inspirujące strony z różnych dziedzin są kopalnią pomysłów dla tych którym pomysłów brakuje. Dotąd nie rozstrzygnięto sporu czy cenniejszy jest wagon roboty czy kilogram myślenia. Ja też się nie podejmuję. A jeżeli kolega podrzeźbi, umieści taki dział na swoim forum to tylko wyjdzie na zdrowie i wymierny pożytek. Żeby pszczoły zapylały kwiaty w ogrodzie należy je do tego zachęcać i zwabiać smakołykami których nie znajdą u sąsiadów. To skutecznie działa. Na 10 które przylecą tylko się nażreć, przynajmniej dwie przy okazji zapylą to i owo 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Cała cywilizacja powstała najpierw w WYOBRAŹNI jej twórców. Wiele absurdalnych i śmiesznych pomysłów nieraz po wiekach zostało do czegoś wykorzystanych. I tym samym dołożyło się do rozwoju naukowo - technicznego a ten do rozwoju społecznego. I w ten sposób budujemy sobie raj technologiczny. W polskim społeczeństwie ludzie, którzy wybiegają bardzo z pomysłami to lekko nie mają.
Nie to co n.p. w Kalifornii. Gdy kultura zachodnia coś wymyśli, opracuje produkcję i wylansuje to my traktujemy to jak zbawienie i oczywiście kupujemy, na kredyt. A niech następne pokolenia spłacają to GIGANTYCZNE zadłużenie. Ale czy dadzą radę to zrobić jako tania siła robocza ? Nie mamy wiele surowców i paliw a rolnictwo i turystyka są takie sobie. Więc tylko przemysł może dać nam jakieś szanse rozwoju gosp. Ale przemysł oparty na nowościach, bo to na nich się zarabia. Być może trzeba intensywnym marketingiem wmówić klientom, że to im się przyda. Nowoczesne środki produkcji jakimi są np. obrabiarki CNC pozwalają zminiaturyzować, uprościć i potanić wiele procesów produkcyjnych. To, co dawniej zarezerwowane było dla fabryk tzn. siermiężnych i prądożernych maszyn, sztabu kreślarzy, rachmistrzów, wysoce precyzyjnych specjalistów - dziś można zrobić w pojedynkę z dobrym softem i sprytną maszynką. A różnych nisz jest mnóstwo. Każdy lubi zaszpanować czymś pożytecznym i oryginalnym. Wielkim molochom nie opłacają się małe serie. Z kolei coś ładnego ale powielonego w milionach egzemplarzy - staje się kiczem. Jak n.p. meble. Ja ostatnio szukam firmy wikliniarskiej, która zrobiłaby mi nosidełko na lapka, taki jeden mój pomysł. Prosta rzecz a już 3-cia firma mi odmówiła, pewnie delikatnie pukając się w czoło. Jakby takie coś przyszło z zachodu to byłoby super cool, a że tu taki jeden wymyśla dziwadła to ... . Pisać można o tym dużo.