Jak nie pracować w warsztacie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jak nie pracować w warsztacie
Niedawno trafiłem na filmik z budowy silnika spalinowego przy pomocy prostych narzędzi. Kanał widać, że kierowany do młodszej widowni. Im głębiej w las tym gorzej. Brak podstawowej wiedzy i "kultury" mechanicznej sprawia, że takie treści uznałbym jako zwyczajnie szkodliwe społecznie.
https://www.youtube.com/@pawel.starzak.official
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jak nie pracować w warsztacie
Teraz każdy chce być youtuberem, zarabiać 10 tyś miesięcznie. I zrobią najgorszą głupotę aby wstrzelić się w oglądalność.
A po co wiedza...
Obok totalnie epickich kanałów gdzie ludzie dzielą się wiedzą której nie ma w książkach mamy totalny chłam robiony przez idiotów.
A po co wiedza...
Obok totalnie epickich kanałów gdzie ludzie dzielą się wiedzą której nie ma w książkach mamy totalny chłam robiony przez idiotów.
-
Bostom pisze:Brak podstawowej wiedzy i "kultury" mechanicznej sprawia, że takie treści uznałbym jako zwyczajnie szkodliwe społecznie.
Jak widzę robienie linii wymiarowej na metalu za pomocą szczęki suwmiarki to aż mnie rzuca...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dajcie ludzie spokój! Jakiej precyzji gość potrzebuje do tej roboty? Przecież tu nie chodzi o mikrony ani nawet o setki. A jeśli chodzi o trwałość suwmiarek, to jeśli rysuje po miękkim, a suwmiarkę ma z nutoola za 50 pln, to w czym problem?
Kanał fajny do dla młodzieży, żeby pokazać zasadniczy proces, a nie skupiać się na nudnych dla przeciętnego obserwatora detalach. To, że potrafi pokazać zrobienie silnika w tak prosty sposób jest moim zdaniem bardzo dobre. Dzięku temu ludzie bez doświadczania wiedzą, że to nie magia, ale zaczynają rozumieć, jak to działa. Może się nawet zapalą i będziemy mieli więcej złotych rączek w Polsce, zanim Chiny zaczną produkować absolutnie wszystko
Kanał fajny do dla młodzieży, żeby pokazać zasadniczy proces, a nie skupiać się na nudnych dla przeciętnego obserwatora detalach. To, że potrafi pokazać zrobienie silnika w tak prosty sposób jest moim zdaniem bardzo dobre. Dzięku temu ludzie bez doświadczania wiedzą, że to nie magia, ale zaczynają rozumieć, jak to działa. Może się nawet zapalą i będziemy mieli więcej złotych rączek w Polsce, zanim Chiny zaczną produkować absolutnie wszystko

-
Taki kanał mało kogo zapali.
Kanał niesie treści antytechniczne. On ma "wartość" jedynie użytkową. Czyli pokazany jest finalny wynalazek, który działa.
Jednak brak zachowania podstaw zasad technicznych, uniemożliwia łatwe odtworzenie procesu budowy takiego wynalazku.
To coś jak patostrem. On pobudza ciekawość jedynie do oglądania, a nie do odtwarzania tego co było na filmiku.
Choć fakt że nielicznych to może zapalić.
Tak jak kiedyś serial "Mac'gywer" zapalał, mimo że przedstawianie w nim wynalazki miały prawie zerową wartość techniczną (nie miały prawa działać).
A, i warto przy okazji warto dodać, że wiele z tych wynalazków jest nielegalnych w budowie i użytkowaniu. Ale to tylko tak zaznaczam. Nie mówię że to wina twórcy tego kanału.
Kanał niesie treści antytechniczne. On ma "wartość" jedynie użytkową. Czyli pokazany jest finalny wynalazek, który działa.
Jednak brak zachowania podstaw zasad technicznych, uniemożliwia łatwe odtworzenie procesu budowy takiego wynalazku.
To coś jak patostrem. On pobudza ciekawość jedynie do oglądania, a nie do odtwarzania tego co było na filmiku.
Choć fakt że nielicznych to może zapalić.
Tak jak kiedyś serial "Mac'gywer" zapalał, mimo że przedstawianie w nim wynalazki miały prawie zerową wartość techniczną (nie miały prawa działać).
A, i warto przy okazji warto dodać, że wiele z tych wynalazków jest nielegalnych w budowie i użytkowaniu. Ale to tylko tak zaznaczam. Nie mówię że to wina twórcy tego kanału.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
To jest zabawa, radosna twórczość
I to mocowanie silnika do drewnianiego stołu na dwóch wkrętach! Ale niezły majster-klepka. 

Ostatnio zmieniony 10 lut 2025, 14:42 przez forestgril, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Większość osób które ogląda takie treści to śmierdzące lenie. Ja jestem najlepszym przykładem. Oglądam takie treści i siedzę przed kompem bo mi się nie chce brudzić albo nie mam warsztatu pod ręką.
Dodane 2 minuty 51 sekundy:
I powiem wam dlaczego on zaznacza suwmiarką. Bo jest budżet na robienie takiego filmiku. W nim jest zakup suwmiarki. Zwrot będzie 10 tyś zł bo widać po jakości wykonania że odpowiada za to osoba która zna się na robieniu zasięgów i kręceniu kasy z youtube. A na tym co pokazuje może się zupełnie nie znać i robią jakąś fikcję typu robi to kto inny u siebie w zakładzie. A oni tylko spawają dla picu przed kamerą,
Dodane 2 minuty 51 sekundy:
I powiem wam dlaczego on zaznacza suwmiarką. Bo jest budżet na robienie takiego filmiku. W nim jest zakup suwmiarki. Zwrot będzie 10 tyś zł bo widać po jakości wykonania że odpowiada za to osoba która zna się na robieniu zasięgów i kręceniu kasy z youtube. A na tym co pokazuje może się zupełnie nie znać i robią jakąś fikcję typu robi to kto inny u siebie w zakładzie. A oni tylko spawają dla picu przed kamerą,
-
Już się nie znęcajcie na tym kanalem. Jak chcecie sobie obejrzeć gościa co bardzo fajnie robi to tu macie link. I estetyka wykonania robót na duży plus.
https://www.youtube.com/@TheMetalRaymond/videos
Swoją drogą to nie wiem dlaczego szczególnie amatorzy i hobbyści nie budują maszyn na wzór takich wytaczarek jak na filmie. Przecież taka maszyna może robić i za tokarkę i za frezarkę i za wszystko inne,
https://www.youtube.com/@TheMetalRaymond/videos
Swoją drogą to nie wiem dlaczego szczególnie amatorzy i hobbyści nie budują maszyn na wzór takich wytaczarek jak na filmie. Przecież taka maszyna może robić i za tokarkę i za frezarkę i za wszystko inne,

-
Kiepska podróbka jednego gópka.Bostom pisze: ↑08 lut 2025, 10:48Niedawno trafiłem na filmik z budowy silnika spalinowego przy pomocy prostych narzędzi. Kanał widać, że kierowany do młodszej widowni. Im głębiej w las tym gorzej. Brak podstawowej wiedzy i "kultury" mechanicznej sprawia, że takie treści uznałbym jako zwyczajnie szkodliwe społecznie.
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Ja też nie wiem, myślałem nawet nad zamontowaniem takiego poziomego wrzeciona zamiast kolumny zośki. Ale odpuściłem bo nie miałem pomysłu jak je sensownie podnosić. Mogłoby tylko frezować na płasko.