Jeśli znasz ciekawy adres strony związanej z CNC, mechaniką lub automatyką umieść go tutaj. Zabronione jest umieszczanie linków reklamowych. Musisz mieć minimum 10 postów aby napisać coś na tym forum.
Kiedyś był jakiś temat dotyczący zastosowania robota jako frezarki.
Do metalu to może się nie nadaje ale miękkie materiały chyba jak najbardziej.
Programowanie dzisiaj też już nie jest takie trudne (jest dodatek do mastercam'a dla robotów)
Przyznam że chętnie bym widział takiego pracownika w stolarni
Witam
Uważam że jest to nie opłacalne gdyż robot działa na dzwigniach siły jakie będą powstawały w ułożyskowaniach , przegubach i miejscach przenoszenia napędów będą znacznie większe niż przy klasycznym układzie frezarki co za tym idzie aby móc frezować np. miękkie metale trzeba użyć tak masywnych elementów łożysk , sprzęgieł i napędów które nadały by się bardzo dobrze do maszyny i tradycyjnej konstrukcji do frezowania w stali
Myślę że robot z linku wyglądający bardzo solidnie i masywie miałby już problem z miękkimi metalami przy takim frezie
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
No niestety z taką kinematyką silny ani dokładny nie będzie.
Szkoda, bo praca wygląda fajnie i może penetrować zakamarki.
jest ładna współpraca robota i dodatkowej osi obrotowej.
Tylko obróbka zgrubna wydaje mi się nieoptymalna - polega jakby na kilkuetapowym zmniejszaniu modelu z (niepotrzebnym) zachowaniem kształtów.
I ciekawe jaki to materiał, bo poddawał się jak suporeks.