Wytrzymaly material na wpust pryzmatyczny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Wytrzymaly material na wpust pryzmatyczny
Witam,
Projektuje maszynę i nie wiem jakiego materiału użyć na wpust. Potrzebuję czegoś mocniejszego niż st7 gdzie kr=175MPa.
Ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
Tomek
Projektuje maszynę i nie wiem jakiego materiału użyć na wpust. Potrzebuję czegoś mocniejszego niż st7 gdzie kr=175MPa.
Ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
Tomek
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 1
Czy jest sens wymyślać materiał dla wpustu i go później wykonywać (wpust), zamiast zastosować handlowo dostępny wykonany zazwyczaj z C45? Coś się kiedyś zepsuje, utrzymanie ruchu złoży to na wpuście ciętym z metra i okaże się, że za chwilę wpust zetnie(w najlepszym wypadku), a prędzej tak jak kolega Steryd mówi, zniszczą się elementy współpracujące.
Jak z obliczeń wychodzi, że taki wpust jest nieproporcjonalnie duży do wału, to nie problem jest z materiałem, tylko z założeniami co do obciążeń dla tak małego rozmiarowo połączenia- chyba że kolega prom kosmiczny projektuje, to trzeba walczyć poprzez używanie mocniejszych stali.
Nie wiem też, czy moderator nie powinien zrobić czegoś z reklamą kolegi kilka postów powyżej...
Jak z obliczeń wychodzi, że taki wpust jest nieproporcjonalnie duży do wału, to nie problem jest z materiałem, tylko z założeniami co do obciążeń dla tak małego rozmiarowo połączenia- chyba że kolega prom kosmiczny projektuje, to trzeba walczyć poprzez używanie mocniejszych stali.
Nie wiem też, czy moderator nie powinien zrobić czegoś z reklamą kolegi kilka postów powyżej...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Po to się produkuje znormalizowane pręty o przekroju prostokątnym ze stali C45K, żeby inżynier nie myślał, tylko stosował je właśnie. Jak masz za małą powierzchnię, to znaczy, że wpust dobrałeś za krótki. Możliwe też, że kombinujesz z wałkiem i wyszedł ci za cienki, przez co nie możesz dać odpowiednio "grubego" wpustu. Tutaj są twoje błędy.
A ciebie interesuje norma DIN 6880 do której odwołują się np. tutaj: http://www.wiking.krakow.pl/wpusty/pryz ... ch-1m.html
Pamiętaj, po to są normy, żeby je stosować. W ten sposób dbasz o to, żeby twój produkt był tani, a frezer nie musiał wykonywać głupiej roboty, jaką jest frezowanie wpustu.
A ciebie interesuje norma DIN 6880 do której odwołują się np. tutaj: http://www.wiking.krakow.pl/wpusty/pryz ... ch-1m.html
Pamiętaj, po to są normy, żeby je stosować. W ten sposób dbasz o to, żeby twój produkt był tani, a frezer nie musiał wykonywać głupiej roboty, jaką jest frezowanie wpustu.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Kontakt:
Zgadzam się, że należy w pierwszej kolejności stosować normowane elementy, ale też wiem z doświadczenia, że czasami jest to trudne. Należy pamiętać, że przy takim połączeniu to najsłabszym elementem powinien być wpust, aby nie zniszczyć droższych elementów i np. unieruchomić maszynę na dłuższy czas.
Projektowanie maszyn i części
Frezarka CNC (DIY)
Wsparcie inżynierskie
Frezarka CNC (DIY)
Wsparcie inżynierskie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)