Wytrzymałość manipulatora

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Mareh
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wytrzymałość manipulatora

Post napisał: Mareh » 31 gru 2013, 10:14

Witam, mam problem z policzeniem takiej belki, nie wiem czy da się coś takiego policzyć?
Jest to ramię mojego manipulatora i muszę policzyć strzałke ugięcia i max moment gnący.
Te siły Q1, Q2, Q3 policzyłem jako teoretyczną masę ramienia na jego końcu * przysp. ziemskie i takie wartości wyszły. Teoretycznie tam gdzie są te siły to powinny być również przeguby (oprócz Q3) ale nie mam pojecia czy uwzgledniac je w obliczeniach albo jak to zrobić? Dlatego to pominąłem...

Rozpisałem z Clebscha równanie momentów gnących (3 przedziały - od lewej strony) i przy liczeniu strzałki ugięcia pojawił się problem z powstałymi stałymi całkowania, brakowało mi warunku brzegowego żeby to policzyc i tutaj nie wiem co dalej.

A druga rzecz to nie umiem policzyć momentów gnących, albo juz mi się wszystko miesza albo nie wiem co ale licząc z 2 stron wychodzi mi co innego.

Mg(x)=-Q3*x +Ra*(x-200) -Q2*(x-940)

Pozdrawiam ;)
z góry dzięki za pomoc ;)
Załączniki
belka.jpg
belka.jpg (17.41 KiB) Przejrzano 979 razy

Tagi:

friko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Wytrzymałość manipulatora

Post napisał: friko » 31 gru 2013, 11:12

Mareh pisze:czy da się coś takiego policzyć?
Jasne że się da...tylko trzeba liczyć ,a nie spać na wykładach i liczyć na cud i gotowce:
https://www.google.pl/search?q=obliczan ... 4gSUlIHIDA

.

Autor tematu
Mareh
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mareh » 31 gru 2013, 15:52

Sporo szukałem ale szczerze mówiąc nie udało mi się znaleźć podobnego przykładu stąd mój post na forum. Nie oczekuję tutaj rozwiązania tylko jakiejś pomocy w końcu temu to forum chyba ma służyc?
Pod Twoim linkiem też nie widzę przykładu belki z jedną podporą...

Pozdrawiam ;)
i z góry dzięki za pomoc ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”