PKM, a praktyka

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Rafal102
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

PKM, a praktyka

Post napisał: Rafal102 » 13 wrz 2013, 17:28

Witam,
mam do Was takie pytanie otóż interesuję się właśnie konstrukcją maszyn, w przyszłości chciałbym zdobyć zawód w tej dziedzinie i w związku z tym mam takie pytanie czy wiedzę zdobytą na przedmiocie o nazwie PKM, faktycznie wykorzystuje się później w pracy inżyniera konstruktora ?,
a może wszystko jest teraz zastępowane przez komputery i oprogramowania ?
Jak to wygląda w rzeczywistości, już w pracy?

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 13 wrz 2013, 17:37

PKM to jak nazwa mówi podstawy skąd będziesz wiedział jaki rodzaj przekładni wybrać by był najlepszy do twojego projektu jeśli ich nie poznasz .. akurat PKM to jeden z ważniejszych przedmiotów
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 13 wrz 2013, 20:04

Widzę ,że wierzysz w magię komputera-klik i odpowiedź. Niestety tak jednak nie jest -potrzeba dużo konkretnej wiedzy,a zdecydować musisz Ty. Komputer to tylko narzędzie ,takie jak nóż ,frez ,czy wiertło. Jak ci każą skonstruować ,,taka wajchę ,do takiego czegoś " ,to ty musisz ja wymyślić ,jak ma wyglądać ,z czego ma być zrobiona i ty musisz ja narysować,przy pomocy programu ,albo na papierze.Dodatkowo trzeba to zrobić tak ,aby to dało się wykonać w materiale ,bo narysować można prawie wszystko.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 13 wrz 2013, 23:24

Witaj
cóż mogę i ja dorzucić swoje trzy grosze
Jeśli chodzi o dzisiejsze narzędzia to wiele zależy gdzie trafisz
po części ma rację przedmówca lecz są już narzędzia, które pozwalają klikaniem tworzyć detal
mam tu na myśli narzędzia typu CAPP
Narzędzia bardzo drogie ale pozwalające tak ustawić proces w firmie że zakres produkcji jest definiowany w programie CAPP co pozwala na wielkie możliwości
ale myślę iż to odległa przyszłość jeśli chodzi o nasz kraj ...
więc zostaje to co przedmówca napisał
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: InzSpawalnik » 14 wrz 2013, 09:57

Czesc Rafal,
Ja studiowalem ten przedmiot na politechnice swojego czasu.
Przedewszystkim co to jest: jest to rozwiazanie problemu , potrzeby , jakiej to juz sam sobiemdopowiedz. Ja pamietam projekt przekladni paskowej , prosty ale rowniez maszyny ktora miala produkowac fale dla 100metrowego basenu... Ciekawe :)
Moze to byc projekt maszyny do otwierania puszek itp itd.
Podstawa jest "koncept" czyli idea ktora chcesz zrealizowac zeby taka potrzebe dajmy na to klienta spelnic. Od tego sie zaczyna, od szkicow, prostych rysunkow technicznych bez wymiarow. Pozniej opracowywujesz szczegoly, omawiasz z prowadzacymmi z innymi studentami problemy jakie napotkales. Jak masz juz to za soba i jestes pewny swojego pomyslu i sposobu w jaki chesz go zrealizowac zaczynasz obliczas poszcegolne przekroje, moc silnika , wielkosc spawow ( moje ulubione ). Powstaja pierwsze dokladne rysunki. Na tym etapie trzeba juz zadawac sobie pytanie jak to bedzie zrobione a wiec technologia wykonania, czy to bedzie wykonalne czy nie ? I koszt. Jednym slowem w PKM jest wszystko.
Na komputerze mozesz sobie narysowac ale tylko to co wymysli glowa.

Powodzenia !

friko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: friko » 14 wrz 2013, 10:37

Tutaj jest przykład nierealnej idei , którą wymyśliła głowa a nie komputer/program:
https://www.cnc.info.pl/topics66/wytlac ... t49908.htm

Czy sam, jakikolwiek program, jest w stanie urealnić ten projekt, bez interdyscyplinarnej wiedzy i znajomości technik wytwarzania?

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: InzSpawalnik » 15 wrz 2013, 02:07

Komputer jest tylko narzedziem, takim samym jak kartka papieru i olowek.
Jest kolejnym ulatwiajacym zycie i przyspieszajacym prace nad projektem nazedziem. Podobnie jak linijka albo maszyna cnc wplywa na jakosc i dokladnosc koncowego produktu.
W oprogramowaniu komputera znajda sie przykladowe wzory i modele ale jest to nic innego jak informacje z ksiazek z ktorych korzystali projektanci dawniej ( i wciaz korzystaja ). Komputer moze rowniez obliczyc wytrzymalosc albo parametry techniczne i ekonomiczne jakiegos wytworu. I prawdopodobnie w przyszlosci te wszystkie funkcje bedzie robil ten ow komputer jeszcze lepiej niz do tej pory..... Ale jest tylko narzedziem i nie zastapi kreatywnosc i pomyslowosci czlowieka.

Filys
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: Filys » 27 wrz 2013, 11:12

Wykład zapamiętałem jako jeden z najbardziej bezużytecznych przedmiotów (SiMR PW). Może gdzieś indziej jest inaczej.

W zasadzie takiego wstępnego PKMu nauczył mnie prowadzący na projekcie.

Ostatecznie więc moja odpowiedź brzmi, że projektowania uczysz się projektując jakby to absurdalnie nie brzmiało + potrzebny jest ktoś kto to przekaże wiedzę ( i sam ma jakąś na ten temat ), a przynajmniej na początku pokieruje.

bartulon91

Post napisał: bartulon91 » 08 lis 2013, 19:34

Zgadzam się z przedmówcą ,że PKM jest dość istotnym przedmiotem. Jednak najważniejsze jest dośwadczenie. Odbycie praktyki w odpowiednim miejscu , gdzie rzeczywiście można się czegoś nauczyć. Politechnika Poznańska współpracuje z tą firmą https://www.feender.com/. Pomagają studentom znaleźć praktykę lub staż odpowiadający ich kierunkowi , z tego co się orientuję organizują również wyjazdy zagraniczne :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”