PKM- pomoc

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Rafal102
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

PKM- pomoc

Post napisał: Rafal102 » 04 sie 2013, 16:41

Witam,
potrzebuje pomocy przy projektowaniu widełek, które zamieściłem na rysunku, tak na prawdę wszystko mam policzone jeśli chodzi o widełki natomiast nie wiem z jakiego warunku wyznaczyć grubość blachy ?do której przyspawane będą widełki, aby wytrzymała ona obciążenie siły P= 13856 N, Px= 6928 N, Py= 12000 N. Blacha ta będzie przykręcona do ceownika śrubami 4 X M16. Blacha będzie w kształcie kwadratu a=110 mm.
Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek

Tagi:

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pabloid » 04 sie 2013, 18:06

Z dwóch a w zasadzie z 3 warunków, zadecyduje ten z którego blacha wyjdzie grubsza.
1. Ta blacha działa jak belka o długości przęsła równej rozstawowi śrub w pionie. Obciążyć w środku momentem od tego ucha (M=długość ucha*Py) i siłami osiową równą sile Py i prostopadłą do osi tej niby beleczki = Px. Policzyć na zginanie ze ściskaniem.
2. Ponadto śruby działają na docisk. Z tego wyjdzie minimalna grubość blachy przy któej nie dojdzie do uplastycznienia ścianek otworów na skutek docisku śrub. Liczenie docisku- np tablica 16 normy PN-90/B-93200.
3. Trzeci warunek jest życiowy: nie daję się w konstrukcjach (przynajmniej budowlanych) elementów o grubościach ścianek mniejszych niż 5mm (korozja!)

Autor tematu
Rafal102

Post napisał: Rafal102 » 04 sie 2013, 20:07

Bardzo Ci dziękuję, o to właśnie mi chodziło :)

[ Dodano: 2013-08-05, 15:52 ]
Ale nasuwa mi się jeszcze takie pytanie podczas liczenia, bo wydaję mi się że moment Mg jak i siła Px będą działać na zginanie, która siła działa na ściskanie i rozciąganie, i czy w ogóle ono wystąpi, mógłbyś mi to jeszcze wytłumaczyć bo tego nie widzę ;)?
Na rozciąganie tylko Px ale ściskanie tu nie wystąpi dobrze rozumuję ;)?

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pabloid » 06 sie 2013, 15:29

Rafal102 pisze:moment Mg jak i siła Px będą działać na zginanie
- tak.
Natomiast ściskanie lub rozciąganie wywoła w belce siła Py. Rozciąganie może nastąpić od górnych śrub do środka, a ściskanie od środka do dolnych śrub. Ponieważ nie sposób tego stwierdzić jak będzie w rzeczywistości, bo ściśle zależy to od dokładności wykonania elementu, to trzeba przyjąc, że nastąpi ściskanie od dolnych śrub do środka belki siłą o wartości równej Py. Jest to najniekorzystniejszy przypadek (a taki nas właśnie interesuje) jaki może się zadarzyć, bo zakłądamy taki stan w którym siła pójdzie w całości na jedną (dolną) parę śrub, a na dodatek będzie to ściskanie. Sciskanie od rozciągania tą samą siłą jest niekorzystniejsze bo wchodzą w grę zjawiska wyboczeniowe obniżające nośność. I wszystko jasne.
Przy idealnym wykonaniu części moznaby za łożyć, że górna połowa jest rozciagana połową siły Py, a dolna ściskana połową siły Py, (albo w siłą Py podzieloną gora dół w innym stosunku) ale w praktyce taki stan trudno byłoby osiągnąć, a na dodatek przewidzieć to jak będzie to już zupełnie nie sposób. Dlatego licz tak jak napisałem- ściskanie dolnej połowy pełną wartością siły Py.

Autor tematu
Rafal102

Post napisał: Rafal102 » 08 sie 2013, 19:21

dziękuje, wszystko jasne :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”