Postępy projektowe młodego inżyniera- Mifoł
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
Postępy projektowe młodego inżyniera- Mifoł
Witam
Mam problem, jestem tu nowy, więc jak nie ten dział to uprzejmie proszę o przeniesienie
Problem mój jest taki, że mam zadanie w której jest rura na jej oba końce jest przyspawany kołnierz i nakrętki są które z obu stron są na śrubach, a w rurze jest ciśnienie 300 MPa. Mam obliczyć średnicę tych śrub tak aby wytrzymały w przypadku gdy bedzie ich 2,4,6
Prosze o pomoc
Mam problem, jestem tu nowy, więc jak nie ten dział to uprzejmie proszę o przeniesienie
Problem mój jest taki, że mam zadanie w której jest rura na jej oba końce jest przyspawany kołnierz i nakrętki są które z obu stron są na śrubach, a w rurze jest ciśnienie 300 MPa. Mam obliczyć średnicę tych śrub tak aby wytrzymały w przypadku gdy bedzie ich 2,4,6
Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 17:24 przez Mifol, łącznie zmieniany 1 raz.
Mifol
Tagi:
Zobacz tu i tam, a coś się zawsze znajdzie:
http://dydaktyka.polsl.pl/ROZ5/mdabrows ... czenia.pdf
http://inzynieria-aparatura-chemiczna.p ... _05-08.pdf
https://www.google.pl/search?q=po%C5%82 ... =firefox-a

http://dydaktyka.polsl.pl/ROZ5/mdabrows ... czenia.pdf
http://inzynieria-aparatura-chemiczna.p ... _05-08.pdf
https://www.google.pl/search?q=po%C5%82 ... =firefox-a

-
Dzięki Zbawco. Wiem, że myslisz o mnie że Cap jakich mało ale ja jestem na inżynieri żywienia a taki przemiot Nam rzucili i nie wiedziałem że trzeba szukać jako połączenia kołnierzowe, szukałem połączenia gwintowe pod ciśnieniem.
Mógłbyś powiedzieć jak to rozumiesz, którą tą cześć tych obliczeń mam mu przedstawić, ja wymaga od Nas średnic śrub aby wytrzymały pod ciśnieniem 300 Mpa dla 2,4,6 śrub?
Nie rozumiem skąd ten pierwszy wykres, tam są jakieś uszczelki? Jakieś krzywe? Skąd to?
Moje zadanie chyba jest o wiele prostsze, bez tej temperatury cieczy itp. Ja mam po prostu dobrać sobie jakieś wymiary tej rury i obliczyc średnice śrub i tyle. Przeszukałem google wpisując połączenie kołnierzowe pod ciśnieniem i też tam jest dużooo obliczeń, krzywych, nie łapię się w tym w ogóle...
Mógłbyś powiedzieć jak to rozumiesz, którą tą cześć tych obliczeń mam mu przedstawić, ja wymaga od Nas średnic śrub aby wytrzymały pod ciśnieniem 300 Mpa dla 2,4,6 śrub?
Nie rozumiem skąd ten pierwszy wykres, tam są jakieś uszczelki? Jakieś krzywe? Skąd to?
Moje zadanie chyba jest o wiele prostsze, bez tej temperatury cieczy itp. Ja mam po prostu dobrać sobie jakieś wymiary tej rury i obliczyc średnice śrub i tyle. Przeszukałem google wpisując połączenie kołnierzowe pod ciśnieniem i też tam jest dużooo obliczeń, krzywych, nie łapię się w tym w ogóle...

Mifol
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
oj Mifol.
Aby obliczyc Twoje zadanie wcale nie trzeba mieć uprawnień na zbiorniki ciśnieniowe czy doktoratu z metalurgi
Z fizyki liczysz siłę działajacą przy ciśnieniu x na powierzchnię y chocby z samej definicji ciśnienia - wczesna szkoła średnia lub dawna podstawówka.
Mając te siłę liczysz śruby na rozciaganie - wzór na naprężenia dopuszczalne.
Mifol - ja wierzę, że potrafisz obliczyć o ile wzrośnie temperatura herbaty przy mieszaniu ja łyżeczką a już jak zmieni sie temperatura gdy cukier sie rozpusci to dla Ciebie pryszcz ale uwierz to wyżej też jest łatwe przynajmniej dla poziomu jaki Ci jest potrzebny.
Aha. Nie pamietam wzorów na zmiane temperatury przy rozpuszczaniu cukru ale tak napisalem dla rozważenia przez kolegę lol2 w innym wątku. On twierdzi, że fizyka i pochodne na studiach technicznych to pryszczyk.
Aby obliczyc Twoje zadanie wcale nie trzeba mieć uprawnień na zbiorniki ciśnieniowe czy doktoratu z metalurgi
Z fizyki liczysz siłę działajacą przy ciśnieniu x na powierzchnię y chocby z samej definicji ciśnienia - wczesna szkoła średnia lub dawna podstawówka.
Mając te siłę liczysz śruby na rozciaganie - wzór na naprężenia dopuszczalne.
Mifol - ja wierzę, że potrafisz obliczyć o ile wzrośnie temperatura herbaty przy mieszaniu ja łyżeczką a już jak zmieni sie temperatura gdy cukier sie rozpusci to dla Ciebie pryszcz ale uwierz to wyżej też jest łatwe przynajmniej dla poziomu jaki Ci jest potrzebny.
Aha. Nie pamietam wzorów na zmiane temperatury przy rozpuszczaniu cukru ale tak napisalem dla rozważenia przez kolegę lol2 w innym wątku. On twierdzi, że fizyka i pochodne na studiach technicznych to pryszczyk.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 2
-
Tak macie racje.
Powiedział mi, że spoko. Tylko że dał mi Gość ciśnienie 300MPa i wyszło, że średnica pokrywy ma 50 cm i potrzeba 2 śruby o średnicach ponad 30 cm co jest nierealne. Się trochę zmieszał i powiedział, że na specjalnie taki przykad dydaktyczny
Zmniejszył mi do 4MPa zrobiłem lajtowo już i powiedział, żeby też użył barów a bar to 100000 Pa więc i tak mi przecież średnicy śrub to nie zmieni, mam rację? To co mam mu tylko napisać że bar to 10 do piątej Pascala? Czy jak?
Powiedział mi, że spoko. Tylko że dał mi Gość ciśnienie 300MPa i wyszło, że średnica pokrywy ma 50 cm i potrzeba 2 śruby o średnicach ponad 30 cm co jest nierealne. Się trochę zmieszał i powiedział, że na specjalnie taki przykad dydaktyczny

Mifol
-
- Posty w temacie: 1
No to zadanie jak cholera...jak można założyć ciśnienie gazu 300Mpa w jakimkolwiek zbiorniku/zadeklowanej rurze itp., jak granica plastyczności stali konstrukcyjnych wyższej jakości to ok. 250 Mpa. Gdyby jakims cudem udało się w ogóle uzyskać takie ciśnienie wewnątrz rury, to jej ścianki, dekiel natychmiast uległyby uplastycznieniu, a całość zniszczeniu...a my śruby liczymy...porażka.