Nierówna walka z Mechaniką

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Memfis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Nierówna walka z Mechaniką

Post napisał: Memfis » 07 wrz 2012, 09:10

Witam,
jako że jest to mój pierwszy post od razu chcę uprzedzić, że nie liczę na podanie mi wszystkiego na tacy.

Za jakiś czas mam poprawkę z Mechaniki, na pierwszym terminie nasz Profesor dał nam takie o zadania:

Ślęczę i dumam nad tym już parę dni ale jakoś tkwię w jednym miejscu, ma ktoś może dostęp do jakiś pomocy naukowych lub przykładowe schematy rozwiązywania tych zadań?

Szperałem sporo po internecie ale z marnym skutkiem.
Bardzo byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc.

Tagi:

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Nierówna walka z Mechaniką

Post napisał: CFA » 07 wrz 2012, 09:42

Memfis pisze:Ślęczę i dumam nad tym już parę dni ale jakoś tkwię w jednym miejscu, ma ktoś może dostęp do jakiś pomocy naukowych lub przykładowe schematy rozwiązywania tych zadań?
Użyj szarych komórek. Najlepiej własnych.

PS
Szczerze przyznam, że żadnego z tych zadań nie rozwiązałbym "od ręki", bo od dziesięcioleci z tej wiedzy w praktyce nie korzystam, ale po kilku godzinach lektury skryptu, po przypomnieniu sobie co z czym i dlaczego poszło by lekko.
Jeśli będąc na bieżąco masz problemy z tym, to nie wróży dobrze na kolejne lata.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 07 wrz 2012, 19:31

ostatnią szkołę skończyłem blisko 15 lat temu i takie zadania mogę zrobić bez problemu, pod warunkiem że chwilę w książkę spojrzę dla przypomnienia.

Poprawka z mechaniki i takie zadania? :shock: Czy mechanikę już w gimnazjach wykładają?

Co chwila nowy forumowicz i pytania jak zrobić, rozwiązać itd. Po co się do szkoły chodzi?
Już nie spytam po co się studiuje, chyba naprawdę nie ten poziom. Nie tylko imprezą człowiek żyje.
Szkoda że do mojej szkoły nie trafiłeś na małżeństwo Wiza. :wink:
Byś był "rozpieszczony" i podstaw nauczony.

Autor tematu
Memfis
Posty w temacie: 2

Post napisał: Memfis » 07 wrz 2012, 20:45

Człowiek o pomoc poprosi i od razu jadą po nim jak po burej suce.

Wielki "znawco tematu" jeśli masz mi zamiar prawić kazania moralne, to sobie tego oszczędź.
Poprosiłem tylko o pomoc, bo po to jest to forum, więc proszę cię nie mów mi co ty potrafisz jak tylko "sobie przypomnisz" bo tak naprawdę guzik mnie to obchodzi.
I cieszę się, że nie trafiłem do twojej szkoły bo wolę być niezorientowany w temacie, ale normalny, a nie co ja to nie jestem. Właściwie nie dziwię się czemu pomogłeś tylko raz na tym forum :)

Temat do zamknięcia.

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Raven » 07 wrz 2012, 20:59

Memfis - potupałeś już?

Może napiszę czytelniej to co chyba chcieli napisać przedmówcy...

Egzamin poprawkowy to nie to samo co zalicza każdy.

Co więcej - nie każdy MUSI zaliczyć...

Studia kończyłem już jakiś czas temu, a półka książek z tamtego okresu dalej się przydaje... i nie miałem nigdy na studiach problemu skąd wziąć wiedzę, bez odwoływania się do internetu...
prowadzący nie podał literatury przedmiotu?
czy też była "zbędna"?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Nierówna walka z Mechaniką

Post napisał: pitsa » 07 wrz 2012, 21:16

Memfis pisze: ma ktoś może dostęp do jakiś pomocy naukowych lub przykładowe schematy rozwiązywania tych zadań?
Nie schematy tylko przykłady rozwiązań.
Zamiast szukać w internecie idź do biblioteki.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”