Zastosowanie sprzęgieł jednokierunkowych
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Zastosowanie sprzęgieł jednokierunkowych
Witam.
Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej. Mam mało ciekawy temat, ale cóż, mój nie przeszedł bo był zbyt "kasochłonny". Otóż, temat to : "Projekt i budowa stanowiska dydaktycznego sprzęgła mechanicznego jednokierunkowego".
I takie luźne pytanie, gdzie oprócz rozrusznika, kołowrotka, wolnobiegu oraz najnowszych aparatów zmiany biegów w rowerach, znajdziemy takie sprzęgła?
Pzdr.
Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej. Mam mało ciekawy temat, ale cóż, mój nie przeszedł bo był zbyt "kasochłonny". Otóż, temat to : "Projekt i budowa stanowiska dydaktycznego sprzęgła mechanicznego jednokierunkowego".
I takie luźne pytanie, gdzie oprócz rozrusznika, kołowrotka, wolnobiegu oraz najnowszych aparatów zmiany biegów w rowerach, znajdziemy takie sprzęgła?
Pzdr.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W lotnictwie i innych środkach transportu (niektóre statki czy czołg M1A1Abrams, itd), modelarskich silnikach odrzutowych ( http://www.rcdon.com/html/gr-7_turbojet ... ect_5.html http://www.5bears.com/starter.htm ), gdzie stosuje się jako napęd turbiny spalinowe - do wstępnego rozpędzania turbiny przez silnik elektryczny (bo są też rozpędzane pneumatycznie).
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Witam, takie sprzęgło było w samochodzie Syrena, i przypuszczalnie w Wartburgu.
Nazywano to różnie, ,,wolny bieg'', ,,wolnobieżka'', ,,wolne koło'' itp.
Większość rowerów zawsze miała to urządzenie, nie tylko te najnowocześniejsze.
Ciekawostką jest że najnowszy model samochodu Porsche ma też takie sprzęgło.
Włącza się ono w tak zwanym ,,trybie komfortowym''.
Jeszcze wszelkiego rodzaju rękojeści do kluczy warsztatowych tzw. ,,grzechotki''.
Pozdrawiam, AndrzejJS
Nazywano to różnie, ,,wolny bieg'', ,,wolnobieżka'', ,,wolne koło'' itp.
Większość rowerów zawsze miała to urządzenie, nie tylko te najnowocześniejsze.
Ciekawostką jest że najnowszy model samochodu Porsche ma też takie sprzęgło.
Włącza się ono w tak zwanym ,,trybie komfortowym''.
Jeszcze wszelkiego rodzaju rękojeści do kluczy warsztatowych tzw. ,,grzechotki''.
Pozdrawiam, AndrzejJS
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś remontowałem ciekawe sprzęgło w DT-75, który odpalany był silnikiem benzynowym gaźnikowym, a ten typowym rozrusznikiem elektrycznym. Filozoficznie jest to taki układ podwójnego asynchronicznego sprzęgła jednokierunkowego. Przed odpaleniem trzeba było ustawić bieg neutralny potem stanąć na gąsienicy i silnikiem benzynowym odpalić diesla. Dawne dzieje...
Do tematu dodaję jeszcze słowo: bendix, sprzęgło bendix. No i korby do odpalania warszawy, żuka i chyba tarpana też, to są w pewnym sensie sprzęgła jednokierunkowe.
Do tematu dodaję jeszcze słowo: bendix, sprzęgło bendix. No i korby do odpalania warszawy, żuka i chyba tarpana też, to są w pewnym sensie sprzęgła jednokierunkowe.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ