Tolerancja i pasowanie

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
marekrudz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Tolerancja i pasowanie

Post napisał: marekrudz » 08 wrz 2006, 21:29

Mam takie pytanie otóż spotkałem się z takim problemem odnośnie pasowania otworu i wałka standartowo jak jest jakies pasowanie to wybiera pasowanie w zalezności czy to bedzie ciasne czy tez luzne jakies H7/h6 natomiast moj problem jest taki gdyz polecono mi do otworu zastosowac pasowanie w moim przypadku 12H7 a na walku zastosowac tolerancje 12+-0,02 i pytanie jakie mam zastosowac pasowanie otworu gdyż polecono mi zostawic wymiar 12+-0,02 a operowac pasowaniem otworu. na co zwrocic uwage aby wałek wchodzi w otwor luzno. Prosze o pomoc bo jestem bezradny.

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 08 wrz 2006, 22:09

Trudno znaleźć sens w twoim pytaniu . Przecież wystarczy zajrzeć do tablic z odchyłkami i znaleźć tolerancje która będzie miala pole co najmniej od 2 setek wzwyż. Np E7 ma od 32 do 50 wiec wszystkie walki do tego otworu wejdą luźno.

maniek088

Post napisał: maniek088 » 16 sty 2011, 15:47

Naszkicować rozkład pól tolerancji, zaznaczyc odchyłki Es Ei,luz max i luz min, dla połaczenia P50H8/h.Oblicz wartosc tolerancji i luzu.Prosze o pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”