Obliczanie podzialki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Obliczanie podzialki
Witam mam do narysowania taki oto walek jak na zdjeciu... Mysle ze wiem jak narysowac lecz nie mam pojecia jak obliczyc podzialke... Moimi obliczeniami podzialka wyszla 1,35 lecz to troche malo i mysle ze to zle obliczenia. Prosze o pomoc.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam Kolegę.
Chyba chciałeś napisać 1/3,5, czytaj /=do, czyli rys. pomniejszony trzy i pół krotnie w stosunku do oryginału.
A co to są za obliczenia?
Rozumiem że chodzi o proporcjonalne wyskalowanie rysunku technicznego względem oryginalnego przedmiotu...?
W zależności na jakim formacie rysujemy, w ilu rzutach, poglądowo, szczegółowo...
W rysunku tech. zawsze podajemy skalę, podziałkę, jak zwał, tak zwał
skala 1/1 mówi że rysunek posiada rzeczywiste wymiary detalu.
skala 2/1 ( powiększanie ) rysunek jest dwa razy większy niż detal w rzeczywistości, wszystkie istotne wymiary mnożymy *2 i rysujemy.
skala 1/2 ( pomniejszanie ) rysunek jest dwa razy mniejszy, niż rysowany detal, wszystkie istotne wymiary dzielimy *2 i rysujemy
Jeżeli w rzeczywistości przedmiot ma wymiary 2x3 mm, to raczej ciężko go będzie narysować przejrzyście i w dodatku zwymiarowac, Ale jak narysujemy go w powiększeniu np. 25/1 ( 2x3)*25 to otrzymamy ładny rysuneczek o wymiarach 50x75mm
[ Dodano: 2011-02-11, 17:12 ]
Możemy oczywiście rysunki wykonywać w dowolnej skali np. 1/4,69301, tylko po co używać kalkulatora
Chyba chciałeś napisać 1/3,5, czytaj /=do, czyli rys. pomniejszony trzy i pół krotnie w stosunku do oryginału.
A co to są za obliczenia?
Rozumiem że chodzi o proporcjonalne wyskalowanie rysunku technicznego względem oryginalnego przedmiotu...?
W zależności na jakim formacie rysujemy, w ilu rzutach, poglądowo, szczegółowo...
W rysunku tech. zawsze podajemy skalę, podziałkę, jak zwał, tak zwał

skala 1/1 mówi że rysunek posiada rzeczywiste wymiary detalu.
skala 2/1 ( powiększanie ) rysunek jest dwa razy większy niż detal w rzeczywistości, wszystkie istotne wymiary mnożymy *2 i rysujemy.
skala 1/2 ( pomniejszanie ) rysunek jest dwa razy mniejszy, niż rysowany detal, wszystkie istotne wymiary dzielimy *2 i rysujemy
Jeżeli w rzeczywistości przedmiot ma wymiary 2x3 mm, to raczej ciężko go będzie narysować przejrzyście i w dodatku zwymiarowac, Ale jak narysujemy go w powiększeniu np. 25/1 ( 2x3)*25 to otrzymamy ładny rysuneczek o wymiarach 50x75mm

[ Dodano: 2011-02-11, 17:12 ]
Możemy oczywiście rysunki wykonywać w dowolnej skali np. 1/4,69301, tylko po co używać kalkulatora

Pozdrawiam Sławek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Obliczanie podzialki
A jakie masz dane do obliczenia podziałki.szary07 pisze:Witam mam do narysowania taki oto walek jak na zdjeciu... Mysle ze wiem jak narysowac lecz nie mam pojecia jak obliczyc podzialke... Moimi obliczeniami podzialka wyszla 1,35 lecz to troche malo i mysle ze to zle obliczenia. Prosze o pomoc.