mechanika , proste belki pomoc, notatki

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
piotrekdg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

mechanika , proste belki pomoc, notatki

Post napisał: piotrekdg » 03 wrz 2009, 17:00

Witam . potrzebuje jakis notatek lub czegos co pozwoli mi poznac podstawy przy obliczaniu prostych belek np 2 -3 podpory , ruchoma i stala + sila dzialajaca od gory , nie wiem jak to sie dokladnie nazywa ale kilka strzaleczek dzialajacy z jednakowa sila na dany fragment belki + np jeden moment gnacy.

Szukalem na goglach ale jednak nie moge znalesc podstaw + prostych zadan , jedynie rozbudowane

Jesli ktos napotkal sie na cos podobnego bylbym wdzieczny . Jezeli ktos by byl chetny pomoc moge wkleic fotke mniejwiecej o jakie belki mi chodzi

pzodrawiam

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 03 wrz 2009, 17:48

rzeczywiście w niewielu pozycjach zostało to dokładnie omówione tj. podstawy podstaw. Albo podawane są gotowe wzory (np. Mały Poradnik Mechanika, Poradnik Majstra i technika Budowlanego, Części Maszyn...itp)
albo są to skomplikowane wyprowadzenia z całkami (Wytrzymalosc Materiałów wielu autorów) przy prostych belkach zupełnie niepotrzebne.
Ja bym polecał książki z allegro. Tydzień temu widzialem ksiażke "Ćwiczenia z projektowania konstrukcji'.."projektowanie konstrukcji - ćwiczenia'....tytułu dokładnie nie pamiętam ale kosztowała na alegro 5 zl (słownie: pięć złotych) ksiażkę tę mialem kiedyś w rekach i tam było dokladnie omówione to co chcesz na poziomie technikum
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zolax » 03 wrz 2009, 18:17

Załączam pare stron z Poradnika technika, ale nie wiem na ile to się przyda : ).
Załączniki
belki.pdf
(1.93 MiB) Pobrany 3629 razy

Autor tematu
piotrekdg
Posty w temacie: 2

Post napisał: piotrekdg » 04 wrz 2009, 16:36

eh ;(

chodzi mi o ogolne wzory i metody na czym polega liczenie krok po kroku

np Efix = i jakis wzor ogolny
na ciecia
na momenty gnace keidy daje sie znak + keidy minus bo nie moge do tego dojsc ;/

[ Dodano: 2009-09-04, 20:06 ]
ok wytworzylem sedno mojego problemu w paincie:D nie smiac sie :)

wiec jak maja sie znaki i dlaczego reszty sil Rdy i Rby oraz Q wzgledem danych momentow gnacych , od czego zalezy znak momentu i potem przy wypisywaniu reszty sil ich znak +-

http://www.speedyshare.com/185930398.htmlhttp://www.speedyshare.com/185930398.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”