Projekt PKM

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dragon44 » 07 lis 2014, 21:03

michaixp, hehe, blok i alufelga banalne a Ty wrzucasz byle uchwyt :P

no to wyobraź sobie że masz takie cztery, po dwa na stronę. Montujesz do nich dwa wałki wiszące po których na łożyskach liniowych śmiga jakaś karetka. Przyjmujesz że w skrajnym obciążeniu cały ciężar spoczywa tylko na dwóch uchwytach, więc obciążenie wynosi 20kN. Czy to dużo? dwie tony na karetkę to sporo, niezależnie co by robiła. Ale (teraz mogę nakłamać, bo nie jestem mechanikiem) można przyjąć pięciokrotny współczynnik bezpieczeństwa, przez co obciążenie 20kN maleje do 4kN, więc 400kg na karetkę, to już realny wynik. Tylko nie jestem pewien, czy jest to poprawne rozumowanie, może mnie ktoś poprawić?

Tagi:

Autor tematu
michaixp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: michaixp » 08 lis 2014, 09:23

Dragon Twoj pomysł z wałkami i łozyskami liniowymi jest ok ale musze jeszcze wiedziec jakie to bedzie spełniac zadanie i w jakim urządzeniu :( alufelga oczywiscie nie jest banalna wrecz przeciwnie ale moze panu doktorowi zalezy tez zebysmy ten projekt jakos dociągneli do konca :P

[ Dodano: 2014-11-08, 09:40 ]
Chyba ze narysuje naszemu brodatemu przyjacielowi dwa te uchwyty z walkiem i lozyskiem lioniowym przykrecone po obu koncach do jakiejs ramy i podam ze bedzie to mialo zostosowanie np we frezarce numerycznej :)

dragon44
Posty w temacie: 3

Post napisał: dragon44 » 08 lis 2014, 15:54

dobrze kombinujesz, ale proponuje dwa wałki ;) gotowca Ci nie podam, bo nie chcę by po świecie łaził kolejny inżynier partacz ;P Trochę inwencji twórczej, poszukaj amatorskich projektów różnych maszyn to rozwiązanie samo Ci wpadnie do głowy.
Powodzenia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”